Cum a ajuns Romania singura tara europeana fara trenuri intercity, la nici 20 de ani de la introducerea in circulatie
Romania este singura tara europeana fara trenuri Intercity, pentru ca garniturile nu reuseau sa indeplineasca conditiile minime impuse de regulamentul european. Adica sa circule cu o viteza medie de cel putin 60 de kilometri pe ora si sa nu aiba intarzieri.
Inaugurarea primelor trenuri Intercity, in 1996, a fost un motiv de mandrie pentru Romania si pentru ministrul de atunci al Transporturilor.
Dupa mai putin de 20 de ani in care calatorii s-au simtit europeni si au calatorit confortabil, trenurile Intercity au fost scoase cu totul.
Pana si internationalul Bucuresti Nord-Viena a fost retrogradat la stadiul de Inter Regio pentru ca nu reuseste pe teritoriul Romaniei sa prinda mai mult de 50 de kilometri la ora, in medie. Altadata, acest tren "zbura" pur si simplu pe sine cu 120 de kilometri la ora."
Pasager: "Pentru ca avem liniile vechi si stricate si mai stiu ca trenul acesta de Viena cand iese din tara prinde o viteza mult mai mare si nu este permis decat un singur tren sa intre in Austria pe zi ca sa nu le stricam liniile".
Fata de trenurile Inter Regio, cele Intercity castiga o ora pentru fiecare 300 de kilometri parcursi. Chiar daca pretul era cu 15% mai mare, confortul si calitatea vagoanelor atrageau in vremurile bune si 10 de mii de calatori pe zi. Asta pana in 2010, cand criza economica, lucrarile interminabile, furturile de la calea ferata si aparitia transportatorilor privati, i-au fortat pe cei de la CFR Calatori sa renunte la anumite rute.
CFR Calatori a explicat pentru Stirile ProTV ca dupa inceperea lucrarilor de modernizare a caii ferate Bucuresti - Arad, trenurile Intercity au avut intarzieri considerabile, astfel ca numarul calatorilor a scazut.
Trenurile de calatori circula in prezent cu o viteza medie de 43 de kilometri pe ora, iar cele mai rapide abia ating in medie 50 de kilometri pe ora.
Mai multe despre: #Intercity#CFR Calatori
Pe acelasi subiect:
Prima pagina pe scurt:
Bursa de pe Wall Street a închis la niveluri record, în ziua învestirii în funcţie a preşedintelui Joe Biden. Mare parte din creştere a fost generată de Netflix
China, cel mai mare emiţător global de gaze cu efect de seră, și-a dublat capacitate de producție de energie regenerabilă, în 2020
Ministerul Muncii demarează o campanie de evaluare a ajutoarelor sociale. Turcan: Piaţa muncii ar putea absorbi o parte din cei 170.000 de beneficiari de venit minim garantat

Comentarii (1)