Autoritatile romane lucreaza la o strategie privind taxarea portiunilor de autostrada aflate pe coridorul IV pan-european, document care va fi transmis Comisiei Europene, a declarat Berceanu.

"In acest moment, sunt niste proiecte de portiune de autostrazi de pe culoarul IV care se afla la Comisia Europeana pentru aprobare. Acestea vor fi aprobate, insa pentru urmatoarele portiuni va trebui sa furnizam o strategie la Comisia Europeana privind taxarea pentru autostrazi. Si nu este vorba neaparat de taxare, ci este vorba de sumele care se vor strange pentru intretinerea autostrazilor", a afirmat Berceanu.

El a adaugat ca intretinerea autostrazilor reprezinta o cerinta a Uniunii Europene intrucat "contribuabilii europeni sunt interesati ca atunci cand dau niste bani pentru autostrazi acestea sa fie intretinute conform normelor UE".

Berceanu sustine ca taxele care vor fi instituite vor fi "modice", urmand sa ajunga la 3-4 euro pentru o suta de kilometri. "Acum facem un mic studiu pe care il vom trimite si la CE", a aratat Berceanu.

Conform sursei citate, UE aloca aproximativ doua miliarde de euro pana in 2013 pentru portiuni de autostrada aflate pe culoarul IV.

Intrebat daca autostrazile A1 si A2, Bucuresti - Pitesti si Bucuresti - Constanta ar putea fi la randul lor taxate, ministrul Radu Berceanu a raspuns afirmativ. "Vor fi si ele prinse, pentru ca trebuie si ele intretinute. Probabil ca de anul viitor ar putea fi taxate", a spus el.

Berceanu a inspectat, miercuri, santierul podului de la Calafat-Vidin.