"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de Iordache Nelu, administrator al SC ROMSTRADE SRL, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, utilizarea cu rea credinta a creditului societatii si spalare de bani, toate in forma continuata", se arata intr-un comunicat de vineri al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), preluat de Mediafax.

Potrivit procurorilor, exista date si indicii temeinice ca Iordache, in calitate de administrator al firmei Romstrade, ar fi schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumei de 25.000.000 de lei, bani incasati in vederea proiectarii si executiei lucrarilor la primul tronson din autostrada Nadlac-Arad, lucrarea fiind finantata in proportie de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

"Cea mai mare parte a banilor, si anume 9.580.000 lei din suma destinata pentru constructia autostrazii, a fost folosita la efectuarea de plati catre o companie de transport aerian controlata de invinuit, plati facute in baza unor contracte ce nu au legatura cu derularea contractului pentru autostrada. O alta parte din bani, si anume 9.861.000 lei, au fost retrasi in numerar cu scopul declarat al achizitiei de terenuri, in baza unor antecontracte de vanzare cumparare", se precizeaza in comunicatul DNA.

Restul de bani, sustin procurorii, ar fi fost folositi fie la rambursarea de dobanzi si comisioane restante aferente unui contract de credit, fie ar fi fost cheltuiti cu titlu de onorariu notar public, taxa de carte funciara si impozit aferente achizitionarii unui teren in comuna Adunatii Copaceni, precum si pentru materiale, lucrari si servicii de consultanta si transport necesare proiectului de constructie, a unui complex in comuna Adunatii Copaceni. Toate aceste plati nu au legatura cu proiectul de constructie a autostrazii, arata DNA.

Pentru a disimula adevarata provenienta a banilor utilizati pentru platile sus mentionate, invinuitul Nelu Iordache ar fi trecut acesti bani, pe baza unor facturi care atestau operatiuni fictive, prin firmele administrate de complicii sai. Apoi, arata procurorii, banii s-ar fi intors, cu explicatia "plata eronata" sau "plata nedatorata", in contul Romstrade deschis la o alta banca decat cea prin care se derulau operatiunile de plati aferente contractului pentru construirea autostrazii.

Activitatea infractionala ar fi fost desfasurata cu sprijinul unor administratori ai unor firme care, in baza unor intelegeri cu Nelu Iordache, au emis facturi aferente proiectului de construire a autostrazii, le-au stornat si au restituit, de regula in aceeasi zi, sumele de bani la Romstrade, in alt cont, cu explicatia de plata eronata sau necuvenita.

In acest dosar se efectueaza cercetari si fata de alte persoane, precizeaza DNA.