Aceasta este cea de-a treia scumpire pe care Petrom o face de la inceputul anului. In numai cateva zile, benzina si motorina au devenit mai scumpe cu mai mult de 3% fata de prima zi a anului.

Prima majorare de pret a avut loc chiar pe 1 ianuarie, cand pretul benzinei a crescut cu 2 bani pe litru, iar cel al motorinei cu 9 bani pe litru. Motivul scumpirii a fost legat atunci de cresterea accizelor la motorina si a cursului valutar la care se calculeaza accizele in acest an, potrivit explicatiilor petrolistilor.

A doua crestere a preturilor a avut loc pe 6 ianuarie. Preturile au urcat de atunci cu 8 bani pe litru. Scumpirea carburantilor de astazi este, insa, cea mai semnificativa dintre toate.

Amenda record in Uniunea Europeana: companiile petroliere, sanctionate cu amenzi de peste 200 mil. euro

Consiliului Concurentei a sanctionat companiile OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Romania Petroleum Products si Lukoil Romania cu amenzi care ajung la 800 milioane de lei (205 milioane de euro), reprezentand 3% din cifrele de afaceri realizate in anul 2010.

Sanctiunea reprezinta un record la nivelul Uniunii Europene. Investigatia a fost inceputa in 2005 si reluata in 2009.
Autoritatea de reglementare investigheaza cele mai mari sase companii petroliere din Romania, respectiv OMV, Petrom, Rompetrol, MOL, Agip si Lukoil, avand suspiciuni ca acestea s-au inteles in 2008 sa retraga de pe piata un sortiment de benzina.

Cifrele de afaceri cumulate in 2010 ale companiilor OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Romania Petroleum Products si Lukoil Romania totalizeaza 32,4 miliarde de lei, astfel ca valoarea totala a sanctiunilor este de aproximativ un miliard de lei.

"Raportul distinge intre companii. Sunt diferente intre faptele comise de companiile investigate, iar legea spune ca initiatorul (unui comportament anticoncurential - n.r.) va fi sanctionat mai sever",
a declarat la sfarsitul lunii decembrie presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu, dupa audierea reprezentantilor legali ai companiilor investigate, citat de Mediafax.

Cea mai mare sanctiune pe care o poate aplica Consiliul Concurentei unei companii este amendarea cu 10% din cifra de afaceri.

Petrom vrea sa conteste in instanta amenda primita

Amenda pentru Petrom reprezinta 2,62% din cifra neta de afaceri inregistrata in 2010, de 13,953 miliarde lei, iar in cazul OMV Petrom Marketing este vorba de 3% din cifra de afaceri din 2010, in valoare de 4,576 miliarde lei.

"Petrom si OMV Petrom Marketing considera sanctiunile aplicate ca fiind nejustificate si vor contesta in instanta decizia Consiliului Concurentei",
se arata in comunicatul companiei.