Cu tot mai multe drumuri asfaltate si constructii pe marginea lor, Bucegii devin usor-usor o imensa statiune turistica. Este foarte bine, spun unii turisti, insa iubitorii naturii se tem ca drumetia pe poteci salbatice va deveni curand doar o amintire.

Transcarpatica va lega localitatea Moroieni din Dambovita de statiunea Moeciu, aflata peste munte, in judetul Brasov.

Vor fi 60 de kilometri de asfalt serpuit prin grohotisuri, abrupt montan si pasuni alpine pline acum de rododendron, capre negre, ursi si cocosi de munte. 

Acum, distanta dintre Moroieni si Moeciu este de aproximativ 90 de kilometri si poate fi parcursa intr-o ora si jumatate.

Cei care sustin acest proiect spun ca viitoarea sosea va scurta o parte din acest timp si, in plus, va fi o varianta moderna care le va permite turistilor un drum civilizat, departe de aglomeratia infernala de pe DN 1.

Ecologistii se tem insa ca natura va avea de suferit, odata cu modernizarea. Vor aparea in parcari chioscuri si va fi multa galagie.

Aflata inca in statiul de proiect, autostrada ar trebui sa fie prevazuta si cu plase speciale, dar si cu drumuri de acces care sa protejeze animalele salbatice, astfel incat acestea sa nu ajunga in zona prin care trec masinile.

In plin Parc Natural sunt deja mai multe sosele asfaltate, amenajate pe locuri unde, in urma cu cativa ani, aveam simple poteci. Intre ele, muntele e parcelat, iar pasunile din golul alpin, devenite terenuri intravilane sunt scoase la vanzare.

Sustinatorii viitoarei Transcarpatica spun ca turistii vor avea mai usor acces spre Pestera si Schitul Ialomicioarei, catre lacul Bolboci si Cheile Tatarului.

Investitia se ridica la 50 de milioane de euro, bani pe care autoritatile vor sa-i acceseze de la Uniunea Europeana.