Transportatorii români sunt nemulțumiți de impunerea de către Franţa a unui salariu minim pentru şoferii din alte state pentru perioada petrecută pe teritoriul francez.

Măsura, adoptată de Franţa anul trecut, impune transportatorilor români, care au contract cu entităţi din Hexagon, să-şi plătească şoferii cu cel puţin salariul minim din Franţa, de aproape 10 euro pe oră, pentru perioada petrecută pe teritoriul francez.

UNTRR vrea să organizeze protestul în contextul în care Macron este iniţiatorul legii respective. Transportatorii consideră că această lege este una protecţionistă, prin care Franţa vrea să îngrădească accesul companiilor din estul Europei pe piaţa franceză şi europeană.

”UNTRR consideră că prin aplicarea de către Franţa a unui salariu minim în transporturi se încalcă suveranitatea unui stat membru UE faţă de alt stat membru şi solicită autorităţilor române să intervină pentru suspendarea aplicării Legii Macron firmelor de transport rutier din România. Franţa poate stabili salariul minim pentru angajaţii firmelor franceze”, se arată în comunicat.

În plus, transportatorii vor să protesteze şi faţă de măsura de a interzice efectuarea odihnei săptămânale normale în cabina vehiculului pe teritoriul Franţei.

”În acest context, Franţa solicită şoferilor să doarmă la hotel deşi nu dispune de suficiente facilităţi de parcare care să ofere în acelaşi timp şi cazare şi care să fie sigure pentru şoferii străini şi marfa transportată. Reamintim numeroasele atacuri împotriva camioanelor române, poloneze şi din estul UE suferite de transportatorii noştri în ultimii ani în parcările din Franţa”, se arată în comunicat.

Preşedintele Franţei va veni joi în România, urmând să aibă convorbiri şi conferinţă de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului francez va vizita Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.