"Acordurile vor fi semnate zilele urmatoare. Obiectivul nostru este ca BEI sa fie implicata cat mai repede in finantarea sectorului privat", a declarat ministrul de Finante Yannis Stournaras, dupa o intalnire cu presedintele BEI, Werner Hoyer, relateaza Mediafax.

Sectorul privat din Grecia, tara aflata in al cincilea an de recesiune, are mare nevoie de finantare, dupa ce bancile au blocat creditarea, iar statul nu isi poate plati furnizorii.

Imprumuturile BEI se vor limia la numai 10 milioane de euro in acest an, a indicat Stournaras, din cauza incertitudinilor politice in care a intrat Grecia in urma alegerilor din luna mai, inainte ca noul guvern, format la jumatatea lunii iunie dupa un nou scrutin, sa reia dialogul cu creditorii tarii, respectiv UE si FMI.

"Acest acord este un vot de incredere in favoarea Greciei. Pe langa sustinerea proiectelor de infrastructura si a firmelor mici si mijlocii, cooperarea va avea loc si in atragerea investitiilor straine si in privinta privatizarilor", a afirmat ministrul Dezvoltarii, Costis Hatzidakis.

In luna aprilie, au circulat informatii potrivit carora BEI a incercat sa introduca clauze in contracte referitoare la eventualitatea reintroducerii drahmei, in cazul unei iesiri a Greciei din zona euro. Stournaras a dat insa asigurari ca rambursarile creditelor vor avea loc in euro.

Citeste si:

Doar turistii bogati mai pot salva economia Greciei. Ce trebuie sa invete Europa din soarta unei tari cu istorie bogata, dar cu management defectuos