Scrisoarea este semnata de ministrul francez de Interne, Claude Gueant, si de omologul sau german, Hans-Peter Friedrich, care precizeaza ca intentioneaza sa isi explice pozitia in fata omologilor europeni in cadrul unei reuniuni prevazute la 26 aprilie, la Luxembourg.

Aceasta luare de pozitie concretizeaza cererile sefului statului francez Nicolas Sarkozy, candidat la alegerile prezidentiale de duminica, si vrea sa demonstreze ca acestea sunt impartasite de Guvernul german, a explicat o sursa franceza.

"Aplicarea Schengen este din 1995, sunt 17 ani. Saptesprezece ani si nu functioneaza", a afirmat in martie presedintele-candidat.

"Avem nevoie de un mecanism de compensare pentru cazul in care un stat membru, in pofida ajutorului care i-a fost acordat, se dovedeste incapabil sa isi asigure obligatiile privind protectia frontierelor externe ale UE", subliniaza scrisoarea franco-germana.

Cele doua Guverne cer "posibilitatea, ca ultim resort, de a reintroduce controale la frontierele interne pentru o perioada care sa nu depaseasca 30 de zile", in cadrul acestui "nou mecanism" integrat sub forma unor "amendamente la codurile frontierelor Schengen".

"Dupa aceste 30 de zile, va reveni Comisiei Europene sa recomande Consiliului (care reprezinta Guvernele celor 27 de state-n.r.) sa continue sau sa intrerupa controalele la frontierele interne", precizeaza ei. Dar "decizia propriu-zisa apartine" Consiliului ministrilor europeni, insista acestia.

Parisul si Berlinul intentioneaza astfel sa redimensioneze rolul Comisiei care, sustin ei, "si-a atribuit posibilitatea de a decide ea insasi reintroducerea temporara a controalelor la frontiere in caz de amenintare pentru securitatea si ordinea publica".

"Aceasta prerogativa tine de suveranitatea nationala (...) si este un punct care nu e negociabil", avertizeaza oficialii celor doua state. "Daca am vrut Europa, a fost pentru ca Europa sa ne protejeze. Daca am vrut Schengen, a fost pentru ca frontierele Europei sa fie aparate, nu pentru ca Europa sa fie o strecuratoare", a argumentat seful statului francez.

Nicolas Sarkozy a mers insa mult mai departe, amenintand ca va suspenda participarea Frantei la acordurile Schengen daca nu ii sunt satisfacute cererile.

Comisia i-a amintit ca acordul Schengen, intrat in vigoare in 1985, a fost mai intai semnat sub forma unei conventii pur interguvernamentale intre tarile participante. Dar ulterior, in 1997, el a fost integrat in Tratatul Uniunii Europene. Prin urmare, eventuale modificari de fond ar necesita rediscutarea acestui tratat, o aprobare a tuturor statelor Uniunii Europene (UE) si apoi ratificarea.