American Airlines era singura mare companie aeriana americana care nu a cerut intrarea in faliment in ultimii zece ani pentru a-si reduce datoriile si costurile, potrivit Mediafax.

Totodata, compania nu a urmat un trend al fuziunilor din ultimii ani si a coborat de pe primul loc la nivel mondial pe locul al treilea in Statele Unite dupa United Continental Holdings si Delta Air Lines.

In cererea pentru protectie impotriva legii falimentului, American Airlines, care si-a inceput activitatea cu livrarea de posta aeriana in anii '20, a mentionat active de 24,7 miliarde de dolari si datorii de 29,6 miliarde de dolari.

Zborurile American Airlines si cele ale diviziei regionale American Eagle se vor desfasura dupa programul normal, a anuntat compania.

AMR a incercat sa evite falimentul dupa atentatele teroriste din 2001 din SUA, care au lovit puternic traficul aerian de pasageri. Operatorii aerieni rivali au folosit legea falimentului pentru a restructura datoriile si pentru a scapa de costuri cu fondurile de pensii ale angajatilor.

American Airlines a fost infiintata de mai multe companii americane, care au inceput un proces de consolidare in 1929 si au luat numele actual in 1934. Printre pilotii uneia din companiile fondatoare, Robertson Aircraft Corp, s-a aflat si Charles A. Lindbergh, primul pilot din lume care a zburat fara escala peste Atlantic.