"Actul normativ adoptat de Guvern diminueaza amenzile contraventionale aplicate transportatorilor rutieri, ca urmare a situatiei aparute in practica, unde criza economica a determinat un nivel scazut de colectare a sumelor respective si o tergiversare a punerii in executare a amenzilor. De asemenea, ca urmare a dialogului social s-a constatat ca amenzile contraventionale ridicate elimina multi operatori de transport de pe piata si determina scaderea volumului de schimburi si a veniturilor generale ale societatii. In acest sens, amenzile contraventionale prevazute de HG nr.69/2012 au fost reduse, pe diversele categorii de contraventii, in medie cu 50%", a anuntat Executivul, potrivit Mediafax.

HG 69/2012 stabileste care sunt incalcarile prevederilor legislatiei europene si nationale in domeniul transportului rutier, pe care le imparte in "foarte grave", "grave" si "minore", precum si cuantumul aferent al amenzilor.

Ministerul Transporturilor a propus la finele anului trecut reducerea limitelor amenzilor contraventionale pentru faptele considerate foarte grave de la 14.000 lei - 18.000 lei la 9.000 lei - 12.000 lei. Printre contraventiile din aceasta categorie se numara efectuarea transportului rutier fara licente, cu documente expirate sau suspendate si cu vehicule care prezinta defectiuni tehnice sau sustragerea de la controale.

Pentru faptele grave, cuantumul amenzilor este diminuat la 4.000 lei - 6.000 lei, fata de 8.000 lei - 12.000 lei, iar in cazul celor minore, nivelul sanctiunilor scade la 500 lei - 2.000 lei, de la 3.000 lei - 6.000 lei.

In plus, pentru cele din urma este inclusa si sanctiunea avertismentului, amenda urmand sa fie aplicata contravenientilor care au primit avertisment pentru o fapta minora in ultimele sase luni.

Reducerea acestor amenzi a fost una dintre solicitarile firmelor de profil adresate autoritatilor. O parte dintre transportatorii de marfuri au oprit activitatea in decembrie, acuzand ca autoritatile nu isi respecta angajamentele.