Luni, premierul a anuntat ca actul normativ care reglementeaza infiintarea Companiei Nationale pentru Autostrazi va fi citit, miercuri, in prima lectura, in sedinta de Guvern.

Proiectul de act normativ nu figureaza insa pe lista transmisa de Guvern privind actele pregatite pentru sedinta de miercuri a Guvernului.

Intrebat de jurnalisti care este motivul pentru care act act normativ nu a fost introdus intr-o prima lectura, pentru sedinta Guvernului, premierul a explicat ca ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova, asteapta de la Comisia Europeana un accept in acest sens.

"Sova asteapta de la Bruxelles un accept care sa permita viitoarei autoritati nationale de autostrazi sa fie atat autoritate de management, cat si autoritate de control si reglementare. Este impotriva regulilor europene sa detii prerogative de reglementare, dar sa si administrezi", a precizat premierul.

In opinia sa, Guvernul poate primi un raspuns din partea organismelor europene in doua-trei saptamani.

La finele anului trecut, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, coordonat de ministrul delegat Dan Sova, a fost autorizat de Guvern sa ceara in Adunarea Generala a Actionarilor a CNADNR divizarea societatii in doua noi companii nationale, respectiv Compania Nationala de Autostrazi si Compania Nationala de Drumuri.

Compania Nationala de Autostrazi va functiona sub autoritatea acestui nou departament, iar Compania Nationala de Drumuri va fi organizata sub autoritatea Ministerului Transporturilor.

In luna ianuarie, CNADNR a fost trecuta in subordinea ministrului delegat pentru proiecte de infrastructura, Dan Sova, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa inceapa procedura juridica prin care atributiile companiei sa fie delimitate.