"Nu are nevoie de acesti bani. Poate evita adaugarea a 42 de bani la fiecare litru de benzina si la fiecare litru de motorina, prin reducerea cheltuielilor acolo unde ele nu sunt necesare sau acolo unde a prevazut cheltuieli mai mari decat trebuie in bugetul de stat", a spus seful statului, precizand ca, practic, miza lui Victor Ponta prin aceasta taxa suplimentara de 42 de bani la fiecare litru de benzina si motorina este sa-si creeze resurse pentru a alimenta baronii locali in vederea campaniilor din acest an, in mod deosebit a campaniei prezidentiale. 
 
Seful statului a aratat ca "acciza pe care premierul se cramponeaza sa o introduca este o suferinta inutila pentru economie si populatie".
 
"Cred ca e si un act de sadism, vrea sa-si arate puterea de prim-ministru. Nu inteleg exact ce-l mana, dincolo de faptul ca baronii au pus piciorul in prag si i-au spus «Frate Viorele, ori ne dai banul, ori la alegeri praf si pulbere se alege, ca nu vom scoate oameni la vot»", a spus Traian Basescu. 
 
Referitor la intelegerea pe care a facut-o premierul cu transportatorii, seful statului a spus ca acesta este un lucru complicat, pentru ca "o sa primeasca finantele camioane de facturi pentru masini care n-au alimentat niciodata si vei da inapoi echivalentul a 4 centi, ceea ce va fi o lovitura pentru bugetul de stat"
 
"Sunt convins ca imaginatia romanilor va functiona si, la fel cum au fost perioade si mai sunt si acum cand se faceau restituiri de TVA nejustificate pentru exporturi fictive, la fel va afla domnul Victor Viorel cum e sa consumi mult mai multa motorina decat in mod real s-a consumat. Dupa scripte va iesi ca s-a consumat mult mai multa motrina, va fi o competitie, cine produce bonuri de alimentare, si, sigur, pentru ca tot avem institutiile de control politizate, unii vor fi prinsi, altii vor fi tolerati", a declarat presedintele. 
 
Seful statului a mentionat ca se introduce in sistemul fiscal romanesc o perturbare care va duce la costuri foarte ridicate si in plus, si costurile de administrare vor fi foarte mari.
 
"Vor trebui sa gaseasca functionari care sa se uite de dimineata pana seara in bonurile de alimentare. Ma intreb cum vor scoate, cand conducatorul auto va cumpara si covrigi din statia de alimentare. (..) Va fi o munca titanica, in care foarte multi oameni vor plati nevinovati cand va veni controlul in urma lor", a mai afirmat Basescu. 
 
Potrivit acestuia, se creeaza o nisa de evaziune si de incasare de venituri nejustificate foarte mare. "Vor fi foarte multi care vor face un sport din restituirea accizei de 4 eurocenti pe seama Ministerului de Finante. Administrarea este un cost foarte ridicat, iar relatia cu toti furnizorii de combustibil privati romani, straini, va fi extrem de dificila (...) Deci cred ca bagam aparatul administrativ romanesc intr-o situatie careia nu ii va face fata", a explicat presedintele. 
 
Seful statului a mai declarat ca cea mai buna solutie este renuntarea in ultimul moment la aceasta acciza.
 
"Ajung cele 35 de taxe noi introduse deVictor Viorel, ajunge intrarea in plata a taxei pe stalp de la 1 aprilie, nu mai trebuie si taxa de 42 de bani. Vreau sa intelegeti foarte bine un lucru: daca ar fi fost o necesitate, n-as fi spus nimic, dar este o nevoie politica pentru a avea bani sa dea baronilor", a mai spus Basescu. 
 
Guvernul va inapoia transportatorilor 4 centi din cei 7 centi reprezentand acciza la carburant care va fi introdusa din aprilie, suma care va fi achitata trimestrial si pe baza facturii de achizitionare a carburantului, a declarat premierul Victor Ponta.
 
Prim-ministrul a precizat ca actul normativ care va reglementa acest sistem va fi aprobat, miercuri, de Guvern.

"Am stat de vorba cu Uniunea Nationala a Transportatorilor si am intrebat: Domn’e, care e efectul asupra voastra a acestei accize? Si mi-au zis: Iata ce se intampla, s-ar putea sa alimentam mai mult in Ungaria sau s-ar putea sa alimentam tranzitul. Si, bun, care e solutia? Pai, uite cum se intampla in sase tari din Uniunea Europeana: mariti cu sapte eurocenti, dar daca va aducem factura prin care am cumparat in mod corect, legal, de la benzinarie, dati-ne inapoi o parte din aceasta crestere de acciza. Miercuri, vom adopta actul normativ prin care trimestrial - cele sase tari au sisteme diferite, unele dau o data pe an, altele semestrial sau trimestrial - deci, tot ceea ce se cumpara de transportatorii care au licenta de transport, cu factura, motorina, in trimestrul III imi aduce acea factura si, din sapte centi, cat a crescut, trei ii da transportatorul si patru ti-i da Guvernul inapoi", a relatat Ponta la Romania TV, scrie Mediafax.
 
Miercuri, premierul Ponta a declarat ca acciza la carburanti va fi aplicata din luna aprilie, iar Guvernul va introduce si un set de masuri fiscale care sa permita transportatorilor corecti, neimplicati in acte de evaziune fiscala, sa recupereze o parte importanta din suma aferenta acestei accize.
 
Recuperarea unui procent din acciza pentru carburanti platita de transportatori trebuie sa se faca intr-un mod simplu si eficient, urmarind modelul taxei pe valoarea adaugata (TVA), se arata intr-un comunicat al Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT) transmis, joi, Mediafax.
 
Transportatorii sustin ca prin metoda propusa de ei, atat statul, cat si firmele din domeniu pot avea o evidenta clara a sumelor care fac obiectul returnarii.

"Procentul pe care FORT il sustine este corespondent procentelor utilizate in alte tari ale Uniunii Europene. Un exemplu elocvent in acest sens il reprezinta procentul utilizat in Italia, si anume 210 euro raportat unei cantitati de 1.000 de litri de carburant", se mentioneaza in comunicat.
 
Prin acest sistem, mai spun reprezentantii FORT, este descurajata utilizarea carburantilor de provenienta indoielnica, asigurandu-se concurenta loiala in piata de transport, iar veniturile la bugetul de stat cresc. Potrivit calculelor anuntate anterior, acciza pe carburanti va aduce la buget aproape 2,5 miliarde de lei.