Premierul a precizat ca ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a plecat la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii Comisiei Europene despre aceasta tema, avand consultari cu si cu Fondul Monetar International, scrie Mediafax.

Ponta a explicat ca, astfel, operatorii de transport marfa, care folosesc motorina drept carburant, nu vor mai suporta aceasta acciza, pe care sa o introduca in pretul bunurilor de consum.

El a precizat totodata ca i-a informat atat pe presedintele Traian Basescu, cat si pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, despre aceasta solutie si a explicat ca pentru cele trei luni de amanare nu este necesar sa fie redeschisa Legea bugetului, ci doar de recalcularea unor parametri de deficit aferenti acestei perioade.

"Am discutat si week-end si astazi Liviu Voinea a plecat la Bruxelles cu o anumita misiune din partea mea, aceea de a avea un acord final al Comisiei Europene pentru ca acciza de 7 centi sa o aplicam doar la benzina - benzina in Romania, ca pret, este cea mai ieftina din toata Uniunea Europeana si oricum nu afecteaza cresterea cu 7 centi economia in ansamblu- iar la motorina sa amanam, pentru moment, cu trei luni introducerea accizei, in asa fel incat efectul asupra preturilor bunurilor de consum sa nu fie imediat, in aceste trei luni urmand sa gasim solutii daca putem in continuare, doar pentru motorina, sa avem un regim fiscal special", a spus Ponta.

Basescu: “Nu ma satisface, dar arata ca putem construi dialog”

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca a luat nota de declaratia premierului si de informarea pe care i-a facut-o anterior anuntului ca este dispus sa renunte la acciza pe motorina, aratand ca nu este un lucru care sa il satisfaca, dar arata ca se poate "construi un dialog" in continuare.

"Astept revenirea premierului si voi fi gata sa continuam acest dialog", a mai spus Basescu, mentionand ca ramane pe pozitia potrivit careia nu trebuie introduse accize suplimentare nici la benzina si nici la motorina. Seful statului a adaugat ca ramane pe pozitia aceasta "in lipsa unor argumente solide" pe aceasta tema.

Modificarea in privinta accizei de 7 eurocenti va fi efectuata in sedinta de miercuri a Guvernului, daca va exista acordul CE si FMI.