Vorbim despre calatoria cu trenul! Un mod neplacut de a strabate tara dintr-un colt in altul. Mizeria din vagoane sau de la baie, defectiunile aparute pe calea ferata si intarzierile scapate de sub control te fac sa nu-ti mai doresti o a doua calatorie.

De altfel, transportul feroviar a pierdut enorm in ultimii 15 ani. Catre mare si munte oamenii prefera masina, iar inspre nordul tarii, avionul, uneori mai ieftin si de 10 ori mai rapid.

Imaginile filmate recent surprind conditiile mizerabile in care puteti calatori de la Bucuresti la Ploiesti. Ruta aleasa absolut la intamplare arata cat pret pune Societatea Nationala de Cai Ferate din Romania pe clientii sai.

Calator: "Asta e mizerie de pe chiuveta. Cam asa arata mizeria din tren. Acesta este sapunul cu care ar trebui sa te speli pe maini, in caz ca e apa si il poti folosi. Nici nu vreau sa ma gandesc cat de rau te poti imbolnavi."

Toaleta e un focar de infectie, fara doar si poate, dar credeti oare ca vagoanele sunt mai primitoare? Banchetele sunt murdare, rupte sau peticite, iar geamurile arata ca si cand nu au fost spalate niciodata.

Controlorul interzice filmarea conditiilor proaste din tren. Uita insa ca problemele cailor ferate nu vin de la calatori si nici de la jurnalisti, ci de la sefii sai, care manageriaza prost societatea.

Cerem socoteala conducerii in numele calatorilor. Ni se spune ca ne-am inselat. Ba chiar mai mult: sefii de la CFR incearca sa ne demonstreze contrariul. Dupa cateva zile, ni se aproba filmarea pe ruta indicata de noi.

Andreea Brasovean, reporter ProTV: "Am calatorit cu trenul in doua zile diferite, pe aceeasi ruta: Bucuresti Basarab - Ploiesti, la aceeasi ora, 7:43 de minute. In ziua in care nu ne-am anuntat prezenta, am gasit un tren vechi, cu scaune rupte si bai de care putini indraznesc sa se apropie. Si totusi, intamplator sau nu, la a doua vizita, cand avem aprobare de filmare, trenul arata bine, iar calatorii au parte de conditii decente."

Nu de frica televiziunii trebuie sa existe trenuri curate si conditii decente de transport. Respectul pentru pasager e ceea ce ar trebui sa primeze. Si din pacate tocmai asta lipseste.

Mizeria nu este singura problema a transportului feroviar. Intarzierile acumulate de trenuri pe traseu provoaca mari neajunsuri calatorilor. S-a ajuns astfel la situatii in care un calator are nevoie chiar si de o zi intreaga ca sa strabata tara de la un cap la altul. Te uita Dumnezeu in tren, povestesc oamenii si pe internet. Iar toate aceste neajunsuri au facut ca numarul calatorilor sa scada de trei ori fata de anul 1998, cand a fost infiintata compania CFR Calatori.

Pe masura ce trenul si-a pierdut pasagerii, i-a castigat avionul. Tot mai multi calatori aleg astazi sa zboare de la Bucuresti catre Timisoara, Iasi sau Cluj. Si au si de ce: durata calatoriei e de numai o ora, fata de peste 10 ore cat face trenul, iar pretul platit e acelasi.