"Am agreat sa se instituie interdictie temporara de constructie in zona si apoi sa se decida dezvoltarea zonei in vecinatatea diametralei Buzesti-Berzei. Acest lucru va fi subiectul analizei in perioada urmatoare. Va fi facut cadrul legislativ pentru cum se implementeaza astfel de proiecte, care trebuie sa obtina si acceptul locuitorilor, si recomandarile specialistilor", a spus, astazi, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, dupa o dezbatere publica pe tema diametralei, la care a participat si primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

La dezbateri s-a stabilit ca lucrarile de constructie la diametrala vor fi reluate sambata, cu conditia sa nu afecteze Hala Matache, cladire de patrimoniu, transmite Mediafax.

"Am tras concluzia ca e nevoie sa ne intalnim in doua saptamani, pentru a vedea solutia concreta ca Hala Matache sa ramana pe loc. In zona, unde se doreste sa atragem turisti, vor fi spatii publice de calitate si spatii pietonale", a spus Udrea.

Ea a adaugat ca in viitor va trebui sa se stabileasca un regim de inaltime pentru cladirile care vor fi construite in zona, pentru ca exista temeri ca ar putea aparea cladiri foarte inalte, care sa faca perimetrul respectiv neatractiv pentru turisti.

"Ne apucam si facem drumul si ne oprim la 30 metri de hala sau nu ne oprim daca solutia arhitecturala e sa facem trotuar pe sub arcadele pietei. Daca nu va exista aprobare, o vom muta la zece metri, intr-un spatiu obtinut prin demolarea unor case", a spus primarul Capitalei, Sorin Oprescu, care a adaugat ca lucrarile vor reincepe sambata dimineata, la 04.30.

Alaturi de Udrea, si Oprescu e de acord sa fie emis un ordin de interdictie temporara a lucrarilor in zona.
La dezbaterea publica au participat si reprezentantii unor ONG-uri, dar si arhitecti, care au constituit un "grup de consolidare a increderii".

In concluzie, la dezbatere s-a stabilit alaturi de inceperea lucrarilor la diametrala si de interdictia temporara a lucrarilor de constructii in zona, cautarea unei solutii pentru Hala Matache, organizarea unui concurs de solutii pentru zona care a fost demolata si organizarea, de asemenea, a unui concurs de idei pentru Calea Victoriei, care ar urma sa devina o zona pietonala.

Udrea a cerut Inspectoratului de Stat in Constructii, in luna iunie, sa opreasca lucrarile de constructie a tronsonului rutier Buzesti-Berzei, cunoscut ca "diametrala nord-sud", dupa discutii cu reprezentantii unor ONG, care au protestat la sediul MDRT.

Organizatiile neguvernamentale reusisera sa anuleze in instanta planul urbanistic zonal care sta la baza lucrarilor de interventie incepute de Primaria Bucuresti in zona, precum si anularea autorizatiei de constructie.

Proiectul diametralei Buzesti-Berzei-Uranus a fost contestat, de la inceputul investitiei, de catre mai multe ONG-uri, care au criticat felul in care au fost facute exproprierile si au fost date autorizatii de demolare pentru imobile cu statut de monument istoric sau din zone protejate.

Primarul Capitalei a anuntat in noiembrie 2010 ca Bucurestiul va putea fi traversat de la nord la sud in 20 de minute, pe traseul Piata Victoriei - Piata Cosbuc, in urma lucrarilor la diametrala Buzesti-Berzei-Uranus, pe care o califica drept "cea mai mare operatiune urbana din ultimii 20 de ani".

Municipalitatea preciza atunci ca valoarea estimata a investitiei este de aproximativ 330 de milioane de euro.