Lufthansa nu mai este lider in Europa. O companie low-cost a devansat operatorul german la numarul de pasageri transportati

Lufthansa
Compania aeriana irlandeza low-cost Ryanair a devansat compania germana Lufthansa din pozitia de cea mai mare companie aeriana europeana in functie de numarul de pasageri transportati, dupa ce compania germana a anuntat marti o crestere de 1,8% a numarului de pasageri transportati in 2016, informeaza Reuters.
Cei 109,7 milioane de pasageri transportati anul trecut de Lufthansa au fost devansati de cei 117 milioane de pasageri pe care Ryanair a anuntat saptamana trecuta ca i-a transportat in 2016, in crestere cu 15% comparativ cu 2015.
Majoritatea companiilor aeriene low-cost au inregistrat o crestere puternica a numarului de pasageri transportati in 2016, Norwegian Air Shuttle raportand o crestere de 14% pana la 29 milioane de pasageri, Wizz Air o crestere de 19% pana la 22,7 milioane de pasageri iar EasyJet o crestere de 6,6% pana la 74,5 milioane.
In incercarea de a recupera o parte din cota de piata pierduta in Europa, Lufthansa si-a propus sa isi extinda marca low-cost Eurowings, gratie preluarii Brussels Airlines si a unui acord de a inchiria avioane de la Air Berlin. In replica, Ryanair si-a propus sa se extinda pe piata din Germania, urmand ca din vara acestui an sa inceapa sa opereze zboruri de pe aeroportul din Frankfurt, principala baza de operatiuni a Lufthansa.
Chiar daca a transportat mai putini pasageri decat Ryanair, Lufthansa a ramas cel mai mare transportator aerian din Europa in functie de venituri pentru ca ofera mai multe zboruri pe distante luni si are propriile sale divizii de catering si mentenanta a avioanelor.
Anterior, compania aeriana franco-olandeza Air France-KLM a raportat o crestere de 4% a numarului de pasageri pana la 93,4 milioane, gratie diviziei low-cost Transavia, care a transportat cu 23% mai multi pasageri. De asemenea, grupul IAG a transportat 100,6 milioane pasageri in 2016, cu 14% mai mult decat in 2015.
Ryanair opereaza 21 de rute de pe aeroporturile din Romania, respectiv Timisoara, Bucuresti si Craiova.
Pe acelasi subiect:
Prima pagina pe scurt:
Ministrul Mediului spune că nu se va introduce nicio formă de taxă auto anul acesta: Cu siguranţă nu se va mai introduce vreodată taxa în forma în care a existat
Malta și România au avut cel mai mare deficit bugetar din UE în T3, pe fondul unui deficit istoric în blocul comunitar
Companiile pot oferi angajaților care lucrează de acasă bani pentru utilități și achiziția de echipamente de birou. PwC: Două treimi din angajatori spun că vor aplica această facilitate fiscală

Comentarii (0)