Intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Emil Boc, liderul sindical atrage atentia ca Metrorex, desi este o unitate a statului, nu este o unitate bugetara.

Daca salariatilor din metrou li se vor aplica masuri de diminuare a drepturilor salariale prin incalcarea Constitutiei Romaniei, acestia se vad nevoiti sa actioneze, conform legislatiei in vigoare, pentru apararea drepturilor castigate, inclusiv prin declansarea grevei generale”, se arata in scrisoarea catre premier.

Ion Radoi a explicat, pentru incont.ro, ca daca se taie salariile angajatilor de la metrou se va incalca contractul colectiv de munca, ce nu permite diminuarea fondului de salarii.

Nu cred ca mai avem timpul necesar pentru a declansa greva in 31 mai, pentru ca trebuie sa parcurgem niste pasi legali. Dar daca Guvernul ne taie salariile, cu siguranta ca va fi greva la metrou”, a spus Radoi.

Desi confederatiile nu au luat inca o decizie, mai multe sindicate au anuntat ca vor declansa greva generala pe 31 mai. Astfel, functionarii publici, afiliati la Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie, precum si cadrele didcatice au anuntat ca vor intrerupe lucrul in ultima zi a lunii mai.

In acelasi timp, transporturile ar putea fi blocate in 31 mai, sindicatele de la CFR, Tarom sau RATB anuntand ca este posibil ca si angajatii acestor societati sa fie in greva in aceasta zi.

Pe de alta parte, presedintele Aliantei Sed Lex, Vasile Marica, a declarat, pentru incont.ro, ca data declansarii grevei generale ar putea fi amanata pentru ziua in care Parlamentul va dezbate motiunea de cenzura impotriva Guvernului Boc.

Incont.ro este disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!