Pe strada Valea Ialomitei, sapaturile se fac la doar cativa metri de un imobil cu zece etaje. Tanti Ecaterina locuieste la etajul sase. Dupa sosirea cohortelor de utilaje, batrana a inceput sa observe cum tencuiala de pe peretii apartamentului in care sta de 38 de ani a inceput sa cada.

"Peretii din baie. Peretii din sufragerie. Tavanul din hol. Tavanul din dormitor. Nu mai am niciun perete necrapat. Nici usile nu se mai inchid", se plange femeia, in timp ce se chinuie sa inchida usa din bucatarie. Contrastul dintre peretii crapati si peretii inca "sanatosi" creste in sufrageria proaspat zugravita in portocaliu. Aici, crapatura incepe intr-un colt al camerei, face o bucla in jurul lustrei si se termina sub covor, in celalalt capat al incaperii.

Un etaj mai jos, aceeasi poveste. Tencuiala a cazut, peretii au crapat, usile scartaie. In plus, Sorin, proprietarul apartamentului, se plange ca e obligat sa plateasca un loc de parcare care nu mai exista decat in acte. "Locul de parcare era pe partea pe care se lucreaza, asa ca l-au demolat. Am fost, am facut sesizari ca sa-mi sisteze plata, dar au spus ca nu se poate face nimic. Singura solutie sa pastrez locul e sa continuu sa platesc, inca trei sau patru ani, un garaj pe care, de fapt, nu il mai am", spune barbatul.

Nici doamna Zoica, de la acelasi etaj, nu e mai multumita. "Toti peretii au crapat de cand au inceput sa sape. Blocul s-a inclinat, nu se mai inchid nici usile...Ei spun ca totul e perfect, ca au montat «martori» si ca, daca masuratorile vor arata neregului, vor schimba tehnica de lucru. E o aberatie. Si daca schimba tehnica, de sapat tot trebuie sa sape!", spune femeia.

La carciuma de la bloc, printre doua beri, se discuta tot despre metrou. "Blocul asta a fost construit in 1973. Cutremurul din '77 n-a lasat nici macar o zgarietura…Acuma, daca o fi sa picam la cel mai mic cutremur din cauza sapaturilor lor, om pica, asta e", spune Marin, absorbit mai degraba de paharul de bere de pe masa, decat de soarta blocului. "Si baracile alea pe care le-au ridicat…cica masuri de protectie. Mai degraba de precautie, ca sa nu se trezeasca cu apa fierbinte aruncata in cap noaptea, cand se apuca sa urle si sa se injure intre ei ore intregi", completeaza Viorel.

Citeste continuarea reportajului pe www.mediafax.ro.