"Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a dispus Corpului de control efectuarea unui control tematic la Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa CFR Marfa SA, la Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori CFR Calatori SA, cat si la Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA. Controlul vizeaza respectarea legalitatii privind incheierea si derularea contractelor de achizitie a serviciilor de mentenanta si reparatii a materialului rulant, incheiate de cele trei companii feroviare din 2012 pana in prezent", se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor, in care nu sunt furnizate alte informatii.

Procurorii DNA au efectuat marti mai multe perchezitii la companiile feroviare.

Cele sapte persoane retinute in dosarul de coruptie in care au avut loc mai multe perchezitii, inclusiv la CFR Calatori si CFR Marfa, au primit, in noaptea de miercuri spre joi, mandate de arest la domiciliu, pe o perioada de 30 de zile.

Purtatorul de cuvant al Tribunalului Cluj, Simona Trestianu, a declarat, joi, ca instanta a dispus arestarea la domiciliu pe 30 de zile a celor sapte persoane pentru care procurorii anticoruptie au cerut arestul preventiv, masura fiind luata in noaptea de miercuri spre joi, dupa mai multe ore de audieri, scrie Mediafax.

Trestianu a spus ca persoanele arestate preventiv sunt omul de afaceri Calin Mitica, fostul director din CFR Calatori Teodor Gavris, directorul CNCF CFR SA - Sucursala Regionala de Cai Ferate Galati, Laurentiu Seceleanu, directorul general al Transferoviar Grup, Kinga Madarasan, directorul de infrastructura SC Transferoviar Grup SA, Stefan Adriian, directorul Salinei Ocna Dej, Georgel Mihut, si directorul general SC Remarul 16 Februarie SA, Dumitru Barbacuti. Cele sapte persoane fusesera retinute miercuri de procurorii anticoruptie.

Potrivit DNA, omul de afaceri Calin Mitica ar fi coordonat un grup infractional organizat pe care l-a constituit impreuna cu Madarasan Kinga si Stefan Adriian, pentru a actiona in mod coordonat, in scopul comiterii unor infractiuni de coruptie si a unor infractiuni asimilate acestora. Scopul era de corupere a unor functionari publici cu functii de conducere, din cadrul unor structuri subordonate, CNCF CFR SA, SNTFC CFR Calatori SA, si din cadrul Societatii Nationale a Sarii Salrom SA, pentru obtinerea de avantaje economice ilegale in favoarea SC Remarul 16 Februarie SA si SC Transferoviar Grup SA.

Conform anchetatorilor, grupul ar fi fost sprijinit de Georgel Mihut, directorul Salinei Ocna Dej, care ar fi furnizat in mod repetat informatii din interiorul Societatii Nationale a Sarii Salrom SA, ar fi indicat care sunt functionarii din conducerea Salrom SA care trebuie corupti, pentru obtinerea de catre SC Transferoviar Grup SA a unor lucrari si servicii punctuale.

Totodata, acesta ar fi actionat pentru influentarea conducerii Salrom SA, in scopul favorizarii ilegale a intereselor SC Transferoviar Grup SA, a intermediat contactele dintre acesti sefi si membrii grupului infractional organizat si i-a avertizat pe reprezentantii SC Transferoviar Grup SA cu privire la functionarii Salrom SA, perceputi ca fiind ostili intereselor operatorului economic privat.

Avantajele economice constau in obtinerea atribuirii unor contracte de lucrari si servicii, pe criterii clientelare, prin fraudarea procedurilor de achizitie publica, obtinerea atribuirii unor contracte de lucrari si servicii, in conditiile in care societatile comerciale controlate de Calin Mitica nu detineau capacitatea tehnica si economica de a face lucrarile si serviciile contractate, obtinerea atribuirii decontarii unor lucrari si servicii neefectuate, atribuirea, in favoarea firmelor controlate de Calin Mitica, a unor lucrari si servicii supraevaluate sau care nu prezentau nicio utilitate pentru autoritatile contractante etc. In acest sens, sustin procurorii DNA, membrii grupului infractional organizat au actionat sistematic pentru fraudarea procedurilor de achizitie publica si pentru obtinerea de informatii confidentiale privitoare la ofertele si capacitatea tehnica a firmelor concurente.