Cresterea de acciza propusa de Comisia Europeana va duce la scumpirea unui litru de motorina cu 15%. Propunerea vine intr-un moment in care motorina este deja mai scumpa decat benzina, cu 10 pana la 20 de bani pe litru. Daca Parlamentul European va aproba aceasta majorare, diferenta poate sa depaseasca 1 leu iar cea mai scumpa motorina ar putea sa coste 6 lei si 80 de bani.  Ceea ce inseamna ca dispare si ultimul avantaj al celor care au masini diesel - mai putini bani dati pe carburant.

Si sa nu uitam ca toate camioanele si autocarele au motoare diesel, iar o scumpire a motorinei va mari costurile de transport si, implicit, marfa transportata.

Pentru un sofer obisnuit care conduce doar de acasa la serviciu si inapoi, scumpirea cu un leu a litrului de motorina va insemna ca intr-un an va trebui sa cheltuiasca doar pe motorina aproape 7.200 de lei pe an. Specialistii spun ca asta va "musca" si din valoarea masinilor atunci cand proprietarii vor dori sa le vanda.

"Mai ales aceste masini second hand, daca sunt  echipate cu diesel ele vor fi incet-incet date uitarii daca preturiloe vor creste si vor creste pentru combustibilul diesel. Se vehiculeaza chiar cresteri de 15 - 20 la suta fata de pretul actual",
spune Tudor Bratu, redactor-sef al revistei Pro Motor.

Transportatorii rutieri sunt de-a dreptul revoltati de directiva propusa. "Mi se pare ireala si constat pe zi ce trece ca virgul Comisia Europeana se transforma intr-o Comisie care lupta impotriva cetatenilor Uniuniii Europene si impotriva intereselor economice ale Uniunii Europene", afirma Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor de Transport.

Cei de la Bruxelles spun ca vor sa supra taxeze motorina pentru ca motoarele Diesel emit particule de carbon care provoaca boli de plameni. Scumpirea motorinei va reduce vanzarile de masini Diesel, dar..."nisa respectiva de transport va fi ocupata de motoare care in momentul asta sunt ceva mai poluante - motoarele pe benzina", explica Ionut Purica, expert energie Academia Romana. Pe scurt, ce castigi la poluarea cu particule, pierzi la poluarea cu dioxid de carbon.

PROPUNERE ANTI-DIESEL
Scumpirea motorinei cu 15%

PRETURI ACTUALE
Motorina 5,80 - 6,10 lei/litru
Benzina  5,40 - 5,75 lei/litru

PRETURI POSIBILE

Motorina 6,6 - 6,8 lei/litru
Benzina  5,6 - 5,9 lei/litru

ACCIZA
Benzina fara plumb  359,59 euro / 1.000 litri
Motorina 302,51 euro / 1.000 litri