Comisia de privatizare a aratat ca tranzactia nu poate fi incheiata pentru ca nu au fost indeplinite conditiile suspensive din hotararea de Guvern privind transferul de actiuni, au mentionat sursele.

La Ministerul Transporturilor a avut loc luni o ultima tentativa de rezolvare a privatizarii CFR Marfa, tot printr-o incercare de amanare.

Reprezentantii GFR Marfa, in frunte cu Gruia Stoica, au invocat clauze neindeplinite de stat din contractul de privatizare pentru a castiga timp.

Comisia de privatizare astepta insa restul de bani pentru companie, adica 170 de milione de euro. Banii nu au venit nici in ceasul al doisprezecelea, asa ca ministrul a fost informat ca actul de vanzare  anuntat cu tam-tam inca de acum cateva luni trebuie anulat.

Premierul, de la care se asteapta niste raspunsuri, vine si el doar cu intrebari.

Victor Ponta: "Chiar si domnul presedinte nu putea sa doarma bine in august ca nu cumva sa dam CFR-ul, acuma daca nu-l dam e o mare catastrofa. E ca in bancurile cu basca, fara basca. Dvs ce ziceti: sa-l dam sau sa nu-l dam? Cine isi asuma esecul? Pai cine vreti dvs".

Esecul poate atrage chiar si despagubiri pe care statul ar putea fi nevoit sa le plateasca pentru ca nu si-a indeplinit conditiile asumate, asa cum avertiza presedintele inca din vara.

Traian Basescu, presedintele Romaniei: "In conditiile in care Guvernul nu continua procedura din cauza lui si din alte cauze peste ceva timp GFR va cere daune Guvernului Romaniei. Nu numai ca nu va pierde garantia, dar va castiga destule milioane de euro ca daune pentru ca Guvernul nu a dus la indeplinire procedura dupa ce a declarat castigatorul si acesti bani vor fi platiti din bani publici".

Vanzarea trebuia finalizata pana astazi, pentru ca expira cele 60 de zile prevazute de lege.

Statul trebuia sa obtina acordul din partea bancilor care au imprumutat CFR Marfa pentru transferul actiunilor catre castigatorul licitatiei. Gruia Stoica spune ca cei din Ministerul Transporturilor nu au facut asta.

La randul sau, nici cumparatorul nu a virat integral banii. A achitat doar 30 de milioane de euro, desi Stoica spunea ca are si diferenta de 170 de milioane de euro.

Si o ultima conditie : avizul din partea Consiliului Concurentei pentru aceasta vanzare.

Ministerul  Transporturilor a exclus inca de vineri prelungirea termenelor.

Ramona Manescu: "Nu exista, termenul nu mai poate fi extins. Cu alte cuvinte, privatizarea esueaza daca nu se plateste".

Cine are dreptate o sa aflam abia dupa desecretizarea contractului de vanzare-cumparare, lucru pe care Gruia Stoica l-a cerut inca de ieri sau dupa o ancheta DNA invocata de presedintele Basescu.

Anexa actului normativ prevede ca transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de 51% din actiuni se realizeaza la data indeplinirii cumulative a cinci conditii: emiterea unei decizii din partea autoritatilor de concurenta; finalizarea de catre vanzator a conversiei creantelor detinute de stat asupra companiei la data semnarii contractului si definitivarea structurii capitalului social al societatii in urma operatiunii; obtinerea de catre vanzator de la finantatorii interni si externi ai societatii a unui acord cu privire la modificarea structurii actionariatului societatii, ca efect al incheierii contractului; creditarea contului vanzatorului cu toate sumele datorate de cumparator si semnarea declaratiei privind transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de actiuni in registrul actionarilor si de actiuni al societatii. 

Finalizarea vanzarii-cumpararii pachetului de actiuni, constand in plata pretului de cumparare si in transferul titlului de proprietate, urma sa aiba loc sub conditia semnarii unui contract de escrow unde cumparatorul sa depoziteze o suma reprezentand 10% din valoarea tranzactiei, precum si a realizarii conditiilor suspensive prevazute anterior.  Pana in prezent, GFR a platit o garantie de 10 milioane de euro si un avans de 20 milioane de euro, reprezentand 10% din valoarea tranzactiei. 

In luna iunie, GFR a fost declarat castigator in procesul de privatizare a CFR Marfa, oferind un pret de 202 milioane euro pentru 51% din actiuni.