Feriboturile au ramas ancorate in porturi joi. "Aproape nicio cursa maritima nu a fost efectuata", a declarat pentru AFP o responsabila de la biroul de presa al Marinei comerciale grecesti.

Sindicatul marinarilor (Pno) a intrat intr-o greva de 48 de ore, pana sambata la ora 04.00 GMT (06.00, ora Romaniei), in semn de protest fata de un proiect de lege privind restructurarea sectorului, care prevede mai ales reducerea echipajului pe feriboturi.

"Acest proiect de lege va distruge sectorul, unde, in prezent, peste 7.000 de marinari greci, dintr-un total de aproximativ 15.000, sunt in somaj", a declarat Yannis Halas, secretarul general al sindicatului Pno, intr-o conferinta de presa.

"Rata somajului in sector este de 60%. Exista marinari care nu au fost platiti de patru sau cinci ani. Sapte feriboturi din opt au fost abandonate", a declarat pentru AFP Apostolos Banasos, un marinar care manifesta joi dimineata in portul Pireu, in apropiere de Atena, la indemnul sindicatului.

Angajati in sectorul transportului public - autobuze si troleibuze - si cailor ferate se aflau, de asemenea, in greva, din cauza scaderii salariilor si rechizitionarii metroului de la Atena. Ei reclama "semnarea unei noi conventii colective" si "pastrarea caracterului public al transportului in comun". In schimb, joi, metroul din Atena functiona normal.

In sectorul sanatatii, personalul medical a fost indemnat, de asemenea, sa faca o greva de 24 de ore, joi, impotriva "reducerii bugetului securitatii sociale" si "personalului din spitale".

Denuntand "distrugerea spitalelor" si "subfinantarea lor", joi, sindicatul functionarilor (Adedy) a intrerupt lucrul timp de trei ore. O manifestatie a avut loc in centrul Atenei, la care au participat peste o mie de persoane, potrivit politiei, aproximativ 5.000, conform Adedy.

In plus, frontul sindical comunist Pame a manifestat in fata tribunalelor din Atena impotriva arestarii, miercuri, a aproximativ 30 dintre militantii sai care au patruns cu forta in sedii ale Ministerului Muncii pentru a protesta fata de noi taieri salariale si de pensii.

Militantii arestati sunt cercetati pentru "patrundere ilegala" in minister, procesul fiind stabilit pentru data de 12 februarie, potrivit unei surse judiciare. Si agricultorii, carora le-au scazut veniturile si sunt supusi unei impozitari mai mari, ameninta sa blocheze principalele axe rutiere care duc spre capitala pentru a cere sustinere din partea statului.

De peste o saptamana, greve organizate in semn de protest fata de continuarea politicii de austeritate al patrulea an consecutiv afecteaza transportul in comun din capitala.

"Toata lumea stie ca ne confruntam cu dificultati. Societatea se afla intr-un punct crucial", a declarat purtarorul de cuvant al Guvernului, Simos Kedikoglou, joi, intr-un interviu pentru postul de radio Real FM, aparand aplicarea planului de salvare al UE si FMI in schimbul acordarii unor imprumuturi Greciei. "Am luat decizii dureroase, dar este singura cale de a iesi din criza", a subliniat el.