Aceasta suma include combustibilul, consumabilele de zbor, reparatiile si intretinerea aeronavei si a motorului. Salariile pilotilor si insotitorilor nu sunt incluse, deoarece acestea sunt platite indiferent daca avionul este folosit sau nu, a explicat Lai.

Prin urmare, deplasarea efectuata joi de presedintele Barack Obama in statul Florida ar fi costat cel putin 674.000 de dolari numai pentru zborul Air Force One. In acest stat, presedintele a sustinut un discurs despre proiectul de buget, apoi a participat la trei reuniuni de strangere de fonduri. Deplasarea de trei zile saptamana trecuta, in trei state, care a inclus doua evenimente oficiale si opt de strangere de fonduri, la care campania presedintelui a colectat peste opt milioane de dolari, a generat costuri de zbor de 2,1 milioane de dolari.

In ceea ce priveste proportia acestor costuri acoperita de campania electorala a lui Obama, expertii afirma ca legislatia este foarte neclara, iar practica rambursarii tine intr-o anumita masura de "onoare". Campania lui Obama a rambursat pana acum peste 1,5 milioane de dolari pentru calatorii in acest ciclu electoral, potrivit datelor Comisiei Electorale Federale.

Secretarul de presa al Casei Albe Jay Carney a explicat saptamana trecuta ca administratia respecta toate regulile si exemplele precedente pentru calatoriile prezidentiale cu dublu scop.

Conform regulilor, costurile calatoriilor oficiale ale presedintelui sunt suportate de contribuabili, in timp ce deplasarile politice sunt achitate de comisia de campanie a candidatului. Atunci cand calatoriile au dublu scop, oficial si politic, costurile trebuie impartite.

Citeste si:

Apple se pregateste sa dea lovitura in armata. Pilotii militari vor sa-si ghideze avioanele dupa iPad