Ea a fost prezenta la Bucuresti la conferinta de prezentare a rezultatelor proiectului "Analiza impactului legislatiei in vigoare in sectoare cheie ale economiei romanesti", realizat de Consiliul Concurentei, Guvernul Romaniei si OCDE.

"Am selectat impreuna trei domenii-cheie, pe criteriul importantei pentru economia romaneasca: constructiile, transportul de marfa si procesarea alimentelor. Aceste domenii inseamna 12% din PIB-ul Romaniei si 10% din locurile de munca din Romania. Am analizat peste 800 de acte normative din aceste sectoare. Echipa de proiect a facut peste 150 de recomandari si, daca acestea ar fi implementate, consumatorii romani ar castiga 434 de milioane de euro pe an. Mai departe, efectele vor avea un impact si mai mare in economie, prin cresterea productivitatii", a spus Kiviniemi, citata de Agerpres.

Potrivit acesteia, mai multe studii ale OCDE au demonstrat ca eliminarea barierelor concurentiale va duce la majorarea productivitatii, la cresterea economica si la crearea de locuri de munca in timp.

"In ultimii ani, Guvernul Romaniei a cheltuit circa 9 miliarde de euro pe an pentru sectorul constructiilor. Insa se pare ca se pot obtine preturi mai bune la licitatii. Spre exemplu, conform unui studiu al Forumului Economic Mondial in 2014, calitatea drumurilor din Romania a fost mai mica decat a oricarei alte tari membre din Uniunea Europeana. Aceasta in ciuda cheltuielilor semnificative pe care le face Guvernul in acest sector", a completat ea.

Reprezentantul OCDE a subliniat faptul ca unul dintre motivele pentru care s-a ajuns la aceasta situatie este numarul mic de participanti la licitatii.

"In trecut, multe licitatii au avut doar un singur ofertant. Din pacate, faptul ca sunt mai putini participanti la o licitatie poate duce la preturi mai mari. Echipa noastra de proiect a analizat cazurile din Romania din 2013 si 2014 si a realizat ca, in medie, un ofertant in plus in cadrul unei licitatii ar duce la o reducere de 4,4% a pretului final, adica a banilor cheltuiti in acest scop. Adica economii de aproape 420 de milioane de euro pe an", a aratat Kiviniemi.

Ea a mai spus ca echipa OCDE a recomandat, printre masurile prin care pot fi atrasi mai multi ofertanti la licitatii, extinderea unor termene si eliminarea unor conditii speciale de participare.

Raportul final al OCDE "Analiza impactului reglementarilor in vigoare in sectoare cheie ale economiei romanesti" cuprinde 152 de recomandari in cele trei sectoare care fac obiectul proiectului.

Proiectul a demarat la inceputul anului 2015, fiind o colaborare intre Consiliul Concurentei, Guvernul Romaniei si OCDE. Cele trei sectoare au fost selectate in urma consultarilor cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala.