"Accesul in Schengen este o problema tehnica, asa scrie in tratatul nostru de aderare, am exprimat convingerea ca cel mai tarziu in luna decembrie se va lua o decizie cu privire la data", a spus Basescu, potrivit Mediafax.

"Fara sa ne intrebe nimeni, oricum s-a amanat JAI pentru luna octombrie si, cum pana in octombrie nu am ocazia sa ma intalnesc cu principalii lideri politici care exprima rezerve, mi-am fixat, si zic eu ca este un termen realist, ne-am fixat ca termen daca nu octombrie, atunci decembrie, sa stim o data", a adaugat el.

Olanda se opune in continuare aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, a anuntat Guvernul interimar, intr-o informare catre parlamentari, relateaza site-ul DutchNews.nl.

Cabinetul a reactionat la un nou raport UE privind progresele inregistrate de cele doua tari in reformarea sistemului juridic si combaterea coruptiei.

In document, Executivul arata ca cele doua tari au inregistrat progrese importante, dar ca sunt necesare mai multe rezultate concrete pentru a fi siguri ca reformele sunt sustenabile si ireversibile. 

Potrivit textului, citat de Mediafax, "aceste rapoarte arata ca aderarea la Schengen cu drepturi depline a Romaniei si Bulgariei nu este in carti".