Londra

Londra, in ansamblul ei, cuprinde 32 de zone adiacente si orasul in sine, o regiune de peste 1.500 kilometri patrati, toata fiind deservita de un vast sistem de transport. “The London Underground” sau metroul londonez, pe scurt, The Tube, a fost inaugurat in 1863, fiind cel mai vechi din lume. Anul acesta implineste 150 de ani, are cel mai bine pusa la punct harta, dar este tipul de transport public care costa cel mai mult din lume, potrivit unui studiu al bibliotecii House of Commons.

Londonezii au la dispozitie un site al guvernului, Transport for London, unde pot gasi informatii despre intarzieri de ultim minut, optiuni de rute pentru a ajunge din punctul A in punctul B si alte informatii folositoare. Sistemul de transport este atat de bine realizat, incat calatorii pot merge din inima orasului in zonele rurale, din afara, fara sa schimbe mijlocul de locomotie.

Seul

Are cel mai lung sistem de transport din lume, cu 508 kilometri de sine si peste o duzina de linii care intretaie cele 25 de districte ale orasului. Statiile sunt extrem de tehnologizate si arata impecabil, sunt prevazute cu ecrane tactile ce furnizeaza informatii in timp real, atat in coreeana, cat si in engleza. La orele de varf, trenurile din capitala sud-coreeana vin din doua in doua minute, in timp ce in restul timpului se succed la intervale de cinci minute. In statii si in metrou este disponibila conexiune wi-fi gratuita, cu o viteza de transfer a datelor foarte buna, ca sa nu mai punem la socoteala televizoare digitale din garniturile de metrou si locurile incalzite pe timp de iarna. Turistii nu vor avea nici o problema sa se descurce in oras: autobuzele sunt vopsite in functie de tipul lor: cele rosii sunt expres, iar cele verzi sunt pentru rute scurte.

Munchen

Sistemul de transport public din capitala bavareza este unul dintre cele mai usor de folosit din Europa. Metrourile (U-Bahn), trenurile de suprafata (S-Bahn), autobuzele si tramvaiele asigura calatorii fara cusur, de la aeroport in centrul orasului, si in jurul acestuia. Biletele zilnice, saptamanale sau lunare trebuie sa fie validate o singura data, si nu la urcarea in fiecare miljloc de transport in parte. MVV Companion este o aplicatie a MVV (Autoritatea de tranzit din Munchen), ce pune la dispozitie calatorilor cu smartphone-uri harti, orare si planificatoare de rute, cat si informatii despre intarzieri si locuri unde traficul este congestionat.

Portland, Oregon

Portlandul este recunoscut pentru numeroasele sale piste de biciclete, foarte folosite in oras, dar si alte tipuri de locomotie, printre care MAX (Metropolitan Area Express), adica trenurile de suprafata care fac legatura intre centrul orasului si suburbii. Trimet, sistemul de transport in comun, asigura deplasari gratuite catre toti elevii de liceu din Portland Public School District, in timp ce restul beneficiaza si ei de reduceri. Orasul este recunoscut ca fiind unul preferat de ciclisti, 6,3% dintre navetisti alegand bicicleta ca miloc de transport. De asemenea, 31% dintre elevi vin pe jos sau cu bicicleta la scoala (media din SUA este de 13%) iar scolile publice asigura cursuri pentru ciclisti de 12 saptamani.

Taipei

Capitala Taiwanului are al doilea cel mai mare PIB din Asia, dupa Tokio, si se bucura de o perioada de dezvoltare. Taipei este o parte din zona metropolitana mai vasta, care include New Taipei City si orasul portuar Keelung, gazduind sapte milioane de locuitori. Sistemul de transport este curat si eficient, operand cu o foarte mare punctualitate. Mijloacele de transport se succed la intervale de cinci minute sau mai putin, iar consumul mancarurilor sau al bauturilor in interiorul trenurilor sau pe peron este complet interzis, ceea ce face ca spatiul sa fie unul foarte curat. De asemenea, calatorii isi platesc deplasarea cu EasyCard, care poate fi folosit in autobuze, metrou, trenuri de mare viteza, inchirieri de biciclete, unele taxiuri si chiar anumite avioane care asigura zboruri interne.