Deschiderea primelor trei loturi din soseaua de viteza a redus la jumatate traficul pe DN1, iar multi sunt nevoiti sa renunte la afacere. Unele restaurante s-au inchis deja si probabil vor urma altele.

Intre Sibiu si Saliste, pe bucata de drum national pentru care exista varianta de autostrada din luna decembrie a anului trecut traficul a scazut la jumatate. Restaurantele de pe marginea drumului au parcarile goale si mesele pustii.

"S-a mutat tot pe partea cealalta, clientii nu mai opresc, tot traficul e mort pe DN1, stam si asteptam. Nu mai intra o masina pe zi, nu are rost. Nu se mai poate face absolut nimic cu restaurantul. Vom inchide si paznici vom sta la propriul nostru restaurant!" a marturisit Costel Avadanei, reprezentant restaurant.

Unele localuri au tras deja obloanele si acelasi lucru se poate intampla cu toate celelalte afaceri, de la vanzatorii de suveniruri pana la proprietarii de benzinarii sau magazine. "Ne-au afectat vanzarile in jur de 30% de cand s-a deschis autostrada" a explicat Alexandra Farkas general manager outlet:

Singurii carora inca le merg treburile pe DN1 sunt cei din zona orasului Saliste, unde soferii trebuie sa iasa de pe autostrada pentru ca tronsonul care leaga acest oras de localitatea Cunta din judetul Alba nu este inca finalizat. Situatia se va schimba insa in decembrie.

"Probabil ca o sa ne gandim la altceva. Alta afacere. Cred ca nu o sa mai mearga" a declarat reprezentantul unui restaurant.

Unii soferi spun ca proprietarii restaurantelor trebuie sa ofere produse de calitate la preturi rezonabile si atunci clientii vor veni chiar daca trebuie sa faca un mic ocol. Altii spun insa ca cei de pe DN1 nu au nicio sansa. Deocamdata insa, pe autostrada nu sunt nici cele mai simple dotari. Parcarile si toaletele sunt in lucru, dar nu se stie cand vor fi gata.