"Romania, producand nave pentru Olanda, deja s-a facut o prima discutie a unei misiuni care a fost in Peru in 2012 si discutiile continua pentru o cooperare si in aceasta directie", a declarat presedintele Basescu, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul peruan, dupa intrevederea oficiala de la Lima, informeaza Mediafax.

De asemenea, liderul din Peru, tara care are iesire la Oceanul Pacific, a evidentiat ca Romania "a avansat foarte mult" privind tehnologia militara, iar Guvernul de la Lima este interesat de inceperea unei cooperari in acest domeniu.

"Trebuie in primul rand sa intelegem ca Romania a avansat foarte mult in ceea ce priveste tehnologia apararii si in prezent este o tema de interes pentru Peru. Avem cooperari de acest fel, prin acorduri de colaborare, cu mai multe tari si dorim sa incepem si cu Romania", a afirmat Ollanta Humala.

Cei doi presedinti au evocat posibilitatea incheierii in urmatoarea perioada a unui parteneriat strategic intre cele doua tari, transferul de tehnologie in diverse domenii dinspre Romania spre Peru fiind una dintre posibilele domenii de cooperare bilaterala.

Santierul naval Damen Galati a avut dupa 2009 mai multe contracte de constructie a unor nave militare pentru marina Olandei.

Peru este interesat sa importe si medicamente generice produse de firmele farmaceutice din Romania

"Ne intereseaza domeniul sanatatii. Romania produce medicamentele generice la un cost mic, ceea ce este de interesul nostru. Noi ne-am saturat sa platim mult pe medicamente scumpe", a afirmat presedintele Ollanta Humala. 

La randul sau, presedintele Traian Basescu a aratat ca din partea firmelor din Romania exista disponibilitate pentru implicarea in programul national de achizitii de medicamente al Guvernului de la Lima.