"Prin adoptarea si publicarea in Monitorul Oficial a bugetului de venituri si cheltuieli al societatii Posta Broker de Asigurare, a fost indeplinita ultima cerinta solicitata in documentatia de obtinere a autorizatiei de functionare de la Autoritatea de Supraveghere Financiara. In perioada imediat urmatoare, societatea va depune documentatia la ASF si activitatea de intermediere va incepe imediat", a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al Postei Romane, Dan Dumitrescu.

Posta Broker de Asigurare este controlat integral de Compania Nationala Posta Romana. Conform bugetului, veniturile totale ale brokerului au fost estimate pentru acest an la 618.900 lei, iar cheltuielile totale vor atinge 617.100 lei. De asemenea, cheltuielile cu salariile pentru cei 3 salariati ai Posta Broker de Asigurare au fost previzionate la 160.100 de lei.

"Aceste cifre reflecta activitatea pentru cele aproximativ sase luni de functionare din acest an", a mai spus Dumitrescu.

La sfarsitul anului trecut, directorul general al Postei Romane, Ion Smeeianu, a anuntat ca intrarea companiei pe piata brokerajului in asigurari va avea loc in primele luni ale acestui an.

Posta Romana a anuntat inca din iunie 2011 ca va infiinta o banca si un broker de asigurari, scopul fiind utilizarea mai buna a retelei de unitati postale si suplimentarea veniturilor operatorului, pe fondul contractarii pietei de profil.

Anul trecut, potrivit datelor ASF, brokerii au intermediat 46,84% din primele subscrise in 2013, in crestere cu 3,2% puncte procentuale fata de anul 2012. Astfel, valoarea primelor intermediate de brokeri pe cele doua categorii de asigurari a fost de 3,88 miliarde de lei, in urcare cu 7,77% fata de anul 2012.

De asemenea, veniturile din activitatea de brokeraj s-au majorat cu 6,52% fata de anul 2012, la 773,03 milioane de lei.
Pe piata brokerajului in asigurari sunt autorizate peste 500 de societati. Anul trecut, piata asigurarilor generale si de viata a crescut cu 0,4%, la 8,29 miliarde de lei.

Cu afaceri de 1,26 miliarde de lei in 2012, Posta este cel mai mare operator local de profil si are o retea teritoriala de 5.687 de unitati si 27.305 de angajati. Actionarii companiei sunt Ministerul pentru Societatea Informationala - 75% si Fondul Proprietatea - 25%.