Intretinerea ajunge la 7 milioane de dolari pe an, iar statul nu mai are bani. Administratia Prezidentiala nu a comentat informatia.

Ministrul Transporturilor vorbeste despre factura cu cheltuielile pentru intretinerea aeronavei pe anul trecut, trimisa de Tarom: "Am fost surprins sa aflu ca aceste costuri sunt suportate de la bugetul de stat. Ustura la buzunare, dar va ustura pe dumneavoastra pe toti, ca de acolo platiti, nu de la mine. Platim 7 milioane de euro doar costuri de mentenanta."

Proprietarul aeronavei, compania Tarom, confirma suma, doar ca este in dolari, si nu in euro.

Administratia prezidentiala plateste combustibilul, taxele de aeroport si salariul echipajului. Problema este insa delicata si trebuie discutata cu presedintele, recunosc reprezentantii companiei aeriene.

"Ar fi total nepoliticos din partea Tarom-ului sa-i spuna presedintelui: Domnule presedinte, am vandut nava cu care zburati dvs. Avionul prezinential este in parohia armatei, a Ministerului Apararii, ca vorbim de Germania, de Statele Unite", a declarat Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie Tarom.

Ponta: "Nu-i luam lui Basescu avionul, dar este un aparat vechi si cautam o solutie sa reducem costul"

Guvernul nu-i va retrage presedintelui Traian Basescu avionul cu care se deplaseaza la intalniri oficiale, ci cauta o solutie pentru ca actualele costuri ridicate generate de utilizarea acestui avion vechi sa fie reduse, iar gradul de siguranta sa creasca, a declarat premierul Victor Ponta.

"Stiu si eu de costul acela de 7 milioane. Problema este ca acum la Tarom este un management privat, care nu e sub controlul ministerului si, sigur, ia masuri pentru eficientizarea companiei. Eu cred ca trebuie gasita o solutie in perioada urmatoare, e absolut normal ca presedintele Romaniei, pana la urma si primul-ministru, sa aiba un avion cu care sa se deplaseze la intalnirile oficiale, nu e vorba ca se duce in plimbari. Inteleg insa conditiile actuale sunt extrem de neeficiente. E un avion mai vechi si poate ca o sa gasim impreuna o alta solutie. Nu e vorba aici sa-i luam avionul domnului Basescu. incercam insa sa avem costuri cat mai mici si o siguranta cat mai mare", a declarat premierul in cadrul unei emisiuni televizate.

Administratia prezidentiala nu a comentat situatia

Administratia prezidentiala nu a dorit sa comenteze situatia. Avionul Airbus A310 a fost pus la dispozitia presedintelui Basescu in 2010, cand a inlocuit vechea aeronava, Boeing 707, depasita din punct de vedere tehnic. Air Force One-ul Romaniei are peste 23 de ani vechime, iar modelul nu se mai fabrica.