Directorul general al Romsilva, Adam Craciunescu, a declarat pentru Mediafax, ca prin plantarea de marti, pe o lungime de 7,9 kilometri de-a lungul A2, in apropiere de Fetesti, incepe implementarea programului de realizare a perdelelor forestiere de protectie de-a lungul autostrazilor si drumurilor nationale, prevazut in ordonanta de urgenta a Guvernului (OUG) nr. 38/2014.

In Romania, necesarul de perdele forestiere de protectie de-a lungul autostrazilor si drumurilor nationale este de 1.752 de kilometri, potrivit ordonantei. 

Acestea urmau sa fie plantate din toamna, pe terenuri private, acolo unde proprietarii erau de acord, si respectiv pe terenuri expropriate, insa in acest moment, in afara tronsonului de la Fetesti, care era in proprietatea statului, nu sunt alte terenuri disponibile, a precizat Craciunescu. 

Romsilva asteapta exproprieri pe celelalte tronsoane sau acordul proprietarilor, pentru a relua plantarile de perdele forestiere de protectie anul viitor, in primavara. 

Totodata, Craciunescu a precizat ca Romsilva se va ocupa de plantari pe terenurile statului, in timp ce celelalte pot fi facute de firme particulare. 

In prezent, in Romania exista perdele de protectie a autostrazilor si drumurilor nationale pe o suprafata de 700 de hectare, necesarul fiind de aproximativ 20.000 de hectare, a mai precizat Adam Craciunescu. 

Perdeaua de protectie a Autostrazii Soarelui va fi realizata pe aproximativ 20 de hectare din aproximativ 120.000 de puieti din speciile frasin, ulm de Turkestan, pin negru, salcioara, paducel, maces.

Valoarea lucrarilor de impaduriri ce se vor executa in aceasta toamna va fi de circa 21 milioane de lei si va fi suportata din fondul de conservare si regenerare a padurilor al Romsilva.