Propunerea legislativa privind ridicarea si depozitarea vehiculelor stationate neregulamentar se afla, in prezent, in consultare publica la Senat.

Cei care au initiat acest proiect propun ca ridicarea si depozitarea vehiculelor in locuri special amenajate sa fie o masura exceptionala, luata numai daca masinile sunt parcate astfel incat sa constituie un obstacol pentru circulatie, sa obtureze traficul rutier sau accesul in institutiile publice. 

Parcarea neregulamentara in alta situatie se va sanctiona numai cu amenda. 

De asemenea, legea reglementeaza si modul in care vehiculelele stationate neregulamentar, potrivit Codului rutier, pot fi ridicate si depozitate de catre administratiile publice locale sau de catre administratorul drumului public, dupa caz. 

Astfel, perioada maxima de depozitare ar urma sa fie de sase luni, dupa care proprietarul "va fi somat in scris despre valorificarea vehiculului". 

"In cazul in care, desi parcat intr-un spatiu public amenajat, vehiculul stationeaza o perioada mai mare de sapte zile calendaristice, fara a fi miscat, acest spatiu se considera abuziv ocupat, vehiculul urmand a fi ridicat, transportat si depozitat", a se mai arata in proiectul de act normativ. 

In initiativa se mai prevede ca sumele incasate ca urmare a ridicarii si depozitarii masinilor sa constituie venituri la bugetele locale si sa fie folosite pentru amenajarea locurilor de parcare si pentru achizitionarea de utilaje speciale pentru ridicarea si depozitarea vehiculelor parcate regulamentar, informeaza Mediafax.