Centrul Capitalei a fost blocat, joi, de sute de masini care s-au adunat in Piata Victoriei, in fata sediului Guvernului, caruia i-au cerut sa ieftineasca rapid asigurarile de raspundere civila RCA.

Executivul a raspus, insa, ca nu are cum sa faca acest lucru, pentru ca nu este de competenta sa.

"Problema RCA treneaza de multa vreme, din cauza incapacitatii institutiilor responsabile de a gestiona aceasta situatie. Dupa consultari cu transportatorii, Autoritatea de Supraveghere Financiara si Consiliul Concurentei, Guvernul a adoptat miercuri o ordonanta de urgenta tocmai pentru a crea cadrul juridic care sa permita rezolvarea acestor probleme.Ordonanta reflecta solicitarile transportatorilor, respectand legea si rolul tuturor institutiilor implicate. Nu este in competenta Guvernului sa stabileasca valoarea de plafonare a tarifelor RCA si este inadmisibil sa i se solicite guvernului acest lucru. Aceasta chestiune trebuie clarificata de ASF. Guvernul nu se poate substitui institutiilor care trebuie sa-si asume responsabilitatea rezolvarii disensiunilor dintre asiguratori si transportatori. Stabilirea preturilor, cerere formulata joi in petitia adresata Guvernului, nu este in atributiile Executivului ci a Autoritatii de Supraveghere Financiara care are cadrul legal sa intervina", a anuntat Executivul.

De ce s-au suparat transportatorii

Patronatele din transporturile rutiere - UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002 - au solicitat Guvernului Romaniei ca in textul Ordonantei de Guvern adotat miercuri tarifele RCA sa fie inghetate la valorile medii ale daunelor existente in evidentele ASF si nu la nivelul celor care se vor calcula in viitor.

"Guvernul vrea sa inghete tarifele RCA la camioane la 18.500 lei, insa patronatele din transporturile rutiere solicita un tarif de 4.907 lei. Acest tarif, de 4.907 lei, reprezinta dauna medie de 18.500 lei la care se adauga frecventa daunei de 15,6%. Rezulta o prima medie tehnica de 2.886 lei, la care se aduna cheltuielile administrative, revenind un tarif de 4.907 lei pe an la care toate daunele si cheltuielile asiguratorilor sunt acoperite", preciza un comunicat al patronatelor din transporturile rutiere transmis presei.

In aceste conditii, transportatorii au solicitat urmatoarele tarife: 1.050 lei/an - turisme persoane juridice, 1.108 lei/an - autoutilitara pana la 3.500 kilograme, 1.633 lei/an - autoutilitara intre 3.500 kg si 7.500 kg, 3.610 lei/an - autoutilitara intre 7.500 kg si 16.000 kg, 4.907 lei/an - autoutilitare peste 16.000 kg si 2.129 lei/an - autobuze transport persoane.

Reprezentantii patronatelor din transporturile rutiere afirma ca RCA este obligatoriu, iar metoda de calcul RCA trebuie sa fie "transparenta si publica". In Romania sunt inmatriculate 180.000 de vehicule de transport marfa si pasageri si sase milioane de autoturisme.

De asemenea, patronatele din transporturile rutiere cer Parlamentului Romaniei sa il demita imediat pe actualul presedinte al ASF, Misu Negritoiu, dupa ce, in ultimul an, "si-a dovedit incompetenta in a conduce piata asigurarilor din Romania".

Mai multe detalii gasiti pe www.stirileprotv.ro.