"Ramurile industriei petroliere, in special cele de rafinare si distributie de carburanti, sunt in stransa legatura cu politicile economice impuse de guvern. Astfel, orice schimbare de ordin administrativ va avea un impact selectiv asupra acestor aspecte ale economiei, in functie de natura si de intensitatea lor", au declarat reprezentantii Rompetrol.

Acestia au adaugat ca "daca unele masuri vizeaza reducerea salariilor, pensiilor si ajutoarelor de somaj, acestea se vor resimti cu siguranta in vanzarile de carburanti".

Autoritatile romane s-au angajat fata de FMI si UE sa reduca salariile bugetare cu 25%, din 1 iunie, pensiile cu 15% si subventiile, pentru incadrarea intr-un deficit bugetar de 6,8% din Produsul Intern Brut in 2010.

Rompetrol a mentionat ca nu poate aprecia intensitatea efectelor, intrucat masurile nu au fost adoptate inca.

De asemenea, alti factori care ar putea amplifica efectele reducerii salariilor si pensiilor sunt instabilitatea economica regionala sau fluctuatia cursului valutar.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Romania a atras deja imprumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.