Planul a fost dezvaluit la o intalnire a Academiei de Stiinte din Rusia, scrie Mediafax.

Denumit Centura de dezvoltare trans-eurasiatica, proiectul propune construirea unei autostrazi de-a lungul actualei cai ferate transsiberiene, alaturi de o noua retea feroviara si conducte de gaz si petrol.

"Acesta este un proiect interstatal si intre civilizatii", a declarat Iakunin, citat de Siberian Times.

Autostrada va traversa Rusia, conectandu-se la actualul sistem rutier din Europa Occidentala si Asia.

Distanta dintre vestul si estul Rusiei este de aproape 10.000 de kilometri.

Citeste si: Tronsonul Sibiu-Pitesti, prioritatea de grad zero a Transporturilor, la sugestia CE. Harta autostrazilor si a drumurilor expres finalizate in 2020

Iakunin a declarat ca autostrada va lega Rusia de America de Nord prin regiunea Ciukotka, peste stramtoarea Bering si peninsula Seward din Alaska.

Raportul nu ofera precizari cu privire la drumul peste apa, daca va fi un pod, un tunel sau servicii de feribot. Cea mai scurta distanta dintre tarmul Rusiei si cel al Alaskai este de aproximativ 88 de kilometri, potrivit Centrului de informatii privind teritoriile publice din Alaska.

Principala cale ferata transsiberiana merge de la Moscova la Vladivostok si acopera 9.258 de kilometri.

Iakunin a fost descris drept un prieten apropiat al presedintele rus Vladimir Putin. Unele surse au speculat ca el ar putea fi potentialul succesor la presedintia rusa.

Citeste si: Nemtii au desemnat cele mai bune anvelope, atat pentru carosabil umed, cat si pe uscat. "Nu au nicio slabiciune"