Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la ProTV, in emisiunea "Dupa 20 de ani", ca in acest moment economia Romaniei "gafaie", el aratand ca Guvernul Ponta, desi nu a facut excese, pregateste esecul anilor viitori, pentru ca taie mereu fonduri de la investitii.

El a precizat ca pe primele opt luni Romania are o nerealizare de venituri de 5,3 miliarde, cu perspectiva de a mai adauga pe luna septembrie inca 1,3-1,5 miliarde, ceea ce insemana aproape 7 miliarde de lei.

"Tot timpul s-a taiat de la investitii. Ma uitam unde-s lucrurile mai grave - nu ca ai taiat neaparat de la investitii in total 2,5 miliarde pana acum. Dar ma uitam la situatia platilor. Spre exemplu pe bani externi la fonduri europene finantarea autohtona e cu 12% mai mica decat in 2012, la credite de la BEI, BERD, unde trebuie sa pui o contributie, finatarea din buget e cu 46% mai mica decat in 2012, iar la cheltuieli de capital direct cu 10% mai mica", a spus Basescu.

Seful statului a aratat ca cifrele pe care le-a expus denota reducerea capacitatii economiei romanesti de a se relansa pentru si ceea ce facea Guvernul pana acum nu se mai face din punct de vedere al investitiilor.

"Nu este de facut decat un singur lucru: revenirea la un nivel de investitii acceptabil pentru ca pe aceasta gestionare inseamna proasta guvernare, repet proasta guvernare. In anul de trista amintire in care am taiat salariile bugetarilor si am introdus masuri dure investitiile nu au fost atinse ca singura solutie sa mentii locuri de munca", a spus Basescu.

Conditiile in care bancile crediteaza companiile, "absolut antieconomice"

Totodata, Basescu a afirmat ca in acest moment conditiile in care bancile crediteaza companiile sunt "absolut antieconomice", el aratand ca nivelul dobanzilor si al garantiilor descurajeaza angajarea creditelor.

Intrebat de ce se colecteaza atat de putin TVA si daca acest lucru se intampla pentru ca ANAF e ocupata cu reorganizarea sau pentru ca nu mai au companiile ce sa plateasca, seful statului a raspuns: "Si reorganizarea este o cauza, pe de o parte. Pe de alta parte si datorita sistemului bancar si datorita reducerii banilor pe care Guvernul ii transfera catre economia reala prin reducerea investitiilor companiile sunt secatuite".

"Companiile sunt secatuite. Sistemul bancar, daca le crediteaza, le crediteaza in conditii absolut antieconomice, repet, absolut antieconomice. Sa nu se supere bancherii", a adaugat Basescu. El a precizat ca nivelul dobanzilor si al garantiilor practicat de banci descurajeaza angajarea creditelor.

“Bancile repatriaza destui bani din Romania. Guvernul a gresit in negocierea cu FMI”

De asemenea, presedintele a precizat ca bancile din Romania repatriaza "destui" bani catre bancile- mama, el aratand ca Guvernul a comis o eroare de strategie in negocierea ultimului acord cu FMI. "Bancile repatriaza destui bani. Cred ca aici Guvernul a gresti putin . Daca va aduceti aminte, cand eram cu Boc pe cele doua acorduri care s-au facut in 2009 si 2011, unul dintre obiective a fost ca FMI sa incheie o intelegere cu bancile sa nu retraga capital catre bancile-mama", a spus Basescu.

Seful statului a aratat ca nu stie de ce Guvernul Ponta nu a vrut sa faca acelasi lucru in ceea ce priveste ultimul acord.
"Acum Guvernul Ponta nu stiu de ce nu vrut sa mai faca acest lucru. Cred ca este o greseala de strategie in negociere. Poate au gresit, poate nu, poate au facut altceva, nu stiu exact pentru ca nu m-am implicat in negociere", a spus Basescu.

"GFR nu va avea banii pentru a cumpara CFR Marfa"

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la ProTV, ca, din cate stie, investitorul GFR, compania care a castigat licitatia pentru achizitionarea CFR Marfa, nu va avea banii pentru cumpararea CFR Marfa. "Pe 4 octombrie, GFR, cel care a fot declarat castigator al licitatiei, trebuie sa aiba un depozit de 20,2 milioane euro ca garantie, dupa care, in 30 de zile trebuie sa vina cu diferenta de 180 milioane", a spus presedintele Basescu.

Intrebat daca, din semnalele pe care le are, GFR va avea banii, Basescu a raspuns: "Nu vreau sa descurajez investitorul, dar din cate stiu nu-i va avea si atunci se cauta tot soiul de tertipuri, cum a fost si acela cu intarzierea semnarii contractului, ca s-a plimbat hotararea de guvern..", a spus Basescu.

Presedintele Romaniei este primul din seria invitatilor de prestigiu cu care telespectatorii Pro TV se vor intalni in noul sezon al emisiunii “Dupa 20 de ani”, care a debutat astazi, la ora 10:00.