Ministrii de Interne din Spania, Germania, Marea Britanie, Italia, Polonia si francezul Bernard Cazeneuve au evocat lupta impotriva terorismului si fluxurile de imigranti.

Omologii lor turc si canadian si secretarii americani ai Justitiei si Securitatii Interne au participat de asemenea la reuniune. 

Ministrul german Thomas de Maiziere a declarat ca lucrul "cel mai important in Europa este schimbul de informatii privind persoanele in pericol si persoanele periculoase, precum si un control efectiv al frontierelor noastre externe". 

"Acum vrem sa utilizam tot ceea ce este tehnic posibil pentru a ne asigura ca informatiile pot fi integrate in Sistemul de Informare Schengen, pentru ca fiecare ofiter de frontiera sa stie daca o persoana periculoasa intra sau iese din tara", a afirmat el, adaugand ca "nu este vorba numai de a impiedica revenirea, pentru a evita atentate in Germania si Europa, ci si de a evita exportul de terorism"

In legatura cu PNR (Passenger name record, datele din dosarele pasagerilor) european, ministrul german a precizat ca este vorba de a compara "datele pasagerilor care intra in Europa cu fisele noastre de cautari". 

Parlamentul European a respins o prima propunere, dar, potrivit lui Maiziere, "a venit timpul sa gasim un compromis".  "Vom face un demers la Parlamentul European, PNR-ul nu se poate face fara un acord european", a afirmat Cazeneuve. "Trebuie consolidata cooperarea Schengen", a insistat el.  In ceea ce priveste fluxurile de imigranti, "este necesara o aplicare mai riguroasa a regulilor Schengen", a declarat el.