Ramona Manescu a declarat ca s-a consultat cu premierul Victor Ponta asupra privatizarii CFR Marfa si a spus ca spera ca banii sa intre luni in conturi.

"Nu stiu daca se va intarzia privatizarea CFR Marfa. Exista un singur termen, pana luni, cand trebuie sa intre banii in cont. (...) Sper ca termenul sa fie respectat. O sa aflam luni cum se finalizeaza. Si eu, si premierul vrem ca statul sa ia cea mai buna decizie, legala, juridic fundamentata bine. Indiferent care va fi aceea, trebuie sa fie fundamentata juridic bine pentru ca statul nu-si poate permite sa piarda", a declarat Ramona Manescu.

Ea a mai precizat ca termenul pentru privatizarea CFR Marfa nu poate fi extins, dar crede ca ambele parti si-au respectat obligatiile.  Despre un eventual esec al privatizarii CFR Marfa, ministrul Transporturilor a spus ca nu crede ca se poate vorbi despre un esec atata timp cat ambele parti si-au indeplinit obligatiile.

Reprezentantii Grup Feroviar Roman (GFR) au discutat vineri cu membrii Comisiei de Privatizare a CFR Marfa stadiul indeplinirilor obligatiilor contractuale ale vanzatorului, analiza nefiind incheiata, a declarat proprietarul GFR, Gruia Stoica.

"Nu s-a terminat inca confruntarea, o sa vedem dupa aceea, mai tarziu o sa va dau o declaratie cu privire la acest lucru", a declarat omul de afaceri, la iesirea din Ministerul Transporturilor.

El a afirmat ca sunt mai multe clauze contractuale care trebuie indeplinite, fara sa precizeze daca exista obligatii nerespectate de catre vanzator.

Stoica a reiterat ca GFR si-a indeplinit obligatiile contractuale, a tratat cu seriozitate procedura de privatizare si are banii pentru plata diferentei de 170 milioane euro, necesara pentru preluarea pachetului de 51% din capitalul companiei de transport feroviar, mentionand ca acestia nu sunt "surse ilegale".

Intrebat daca intentioneaza sa dea statul in judecata in cazul in care privatizarea va fi anulata, proprietarul GFR a spus ca termenul pentru incheierea procedurii este luni, fara sa faca alte comentarii.

Stoica a declarat ca va plati diferenta de 170 milioane euro pentru preluarea CFR Marfa chiar si fara avizul Consiliului Concurentei, daca vanzatorul, respectiv Ministerul Transporturilor, si-a indeplinit toate obligatiile.

Potrivit hotararii de Guvern privind privatizarea CFR Marfa, termenul pentru finalizarea procesului expira luni, nefiind prelungit de catre Guvern.

Anexa actului normativ prevede ca transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de 51% din actiuni se realizeaza la data indeplinirii cumulative a cinci conditii: emiterea unei decizii din partea autoritatilor de concurenta; finalizarea de catre vanzator a conversiei creantelor detinute de stat asupra companiei la data semnarii contractului si definitivarea structurii capitalului social al societatii in urma operatiunii; obtinerea de catre vanzator de la finantatorii interni si externi ai societatii a unui acord cu privire la modificarea structurii actionariatului societatii, ca efect al incheierii contractului; creditarea contului vanzatorului cu toate sumele datorate de cumparator si semnarea declaratiei privind transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de actiuni in registrul actionarilor si de actiuni al societatii.

Consiliul Concurentei nu poate da avizul pana luni, termen limita pentru finalizarea privatizarii CFR Marfa, si va incepe analiza doar dupa ce va primi de la GFR informatii care lipsesc din notificarea depusa in urma cu doua saptamani.

Pana in prezent, GFR a platit o garantie de 10 milioane de euro si un avans de 20 milioane de euro, reprezentand 10% din valoarea tranzactiei.

In luna iunie, GFR a fost declarat castigator in procesul de privatizare a CFR Marfa, oferind un pret de 202 milioane euro pentru 51% din actiuni.