Ministrul Transporturilor, Ovidiu Ioan Silaghi, a prezentat vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Satu Mare, o parte din rezultatele controlului de audit, precizand ca unele aspecte legate de utilizarea fondurilor europene urmeaza sa fie verificate si de Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF), se arata intr-un comunicat al MTI.

"In total, Comisia Europeana a solicitat corectii de 141,48 milioane euro bani cheltuiti care vor fi suportati de la bugetul de stat, cheltuieli neeligibile sau plati nejustificate. Companiile din subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii au cheltuit sute de milioane de euro fara respectarea legislatiei sau nejustificat, arata un raport efectuat de comisia de audit", potrivit comunicatului, citat de Mediafax.

La Compania Nationala de Cai Ferate "CFR" SA, Curtea de Conturi a constatat ca a fost prejudiciat patrimoniul public al statului cu suma de 42,5 millioane lei (9,4 milioane euro), prin executarea silita a 101,5 km cale ferata, in favoarea unor operatori economici privati.

Totodata, Departamentul de Lupta Anti Frauda (DLAF) a constatat incalcari ale prevederilor legale la atribuirea contractelor de lucrari in valoare de peste 52 milioane euro, fapt care poate conduce la aplicarea de corectii financiare in valoare de 100%, respectiv la suportarea acestor sume de la bugetul de stat, potrivit sursei citate.

Pentru reabilitarea liniei de cale ferata Bucuresti - Constanta s-au constatat intarzieri de peste 2 ani si suplimentari ale valorilor contractuale in suma totala de peste 451 millioane lei (110 milioane euro).

In ceea ce priveste Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), in urma verificarii legalitatii utilizarii si rambursarii fondurilor provenite din credite externe rambursabile, Curtea de Conturi a constatat ca la contractul de finantare dintre Banca Europeana de Investitii (BEI), Romania si CNADNR, pentru finantarea Proiectului de reabilitare a drumurilor, etapa a V-a, costul proiectului a fost majorat cu suma totala de 138,1 millioane lei (36,6 milioane euro), prin includerea unor cheltuieli neeligibile, respectiv taxe si impozite, suportate din cofinantare.

Totodata, au fost efectuate plati in suma de 11,04 milioane lei (2,5 milioane euro) fara respectarea clauzelor contractuale si, in consecinta, suportate de la bugetul de stat.

In plus, CNADNR SA a incredintat direct contracte de consultanta juridica in valoare de 57,3 milioane lei (12,7 milioane euro).

Suma de 6,39 milioane lei (1,4 milioane euro) a fost platita pentru activitati legate de exproprierea imobilelor situate pe amplasamentul obiectivului de investitii Autostrada Bucuresti - Constanta, in conditiile in care la 31 decembrie 2011 exproprierile nu erau finalizate, se arata in comunicat.

In cazul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta, s-a constatat o plata nelegala de 1,74 milioane lei (415.182 euro), un prejudiciu de 487.132 lei din cauza lipsei elementelor prefabricate care intra in componenta valorica a lucrarii in curs de executie "Pasarela pietonala si Port agrement zona Cazinou - Mamaia", incalcarea unor prevederi contractuale privind constituirea unor garantii, valoarea garantiilor neconstituite la contractele de agent si de armator fiind in cuantum de 2,03 milioane lei (452.905 euro), investitii asumate si nerealizate de 2,05 milioane lei (500.000 Euro) si neincasarea sumelor aferente inchirierii terenurilor apartinand domeniului public, in cuantum de 2,5 milioane lei (561.205 euro).

Totalul corectiilor solicitate se ridica la 636,69 milioane lei (141,48 milioane euro).