Stewardesele companiei Asiana Airlines nu au voie sa poarte pantaloni si ochelari in timpul deplasarilor. Totodata, nu pot folosi mai mult de doua agrafe de par, iar manichiura lor trebuie sa arate perfect – acestea sunt doar cateva dintre regulile impuse personalului feminin de la bord.

“Sunt multe cazuri in care trebuie sa stam in picioare ori sa ne aplecam in fata pasagerilor, iar asta nu numai ca este inconfortabil, dar si jenant”, spune una dintre stewardesele Asiana Airlines, citata de CNN.

Kweon Soo-Jeong, cea mai veche insotitoare a companiei, sustine ca nu se plang neaparat din cauza confortului, ci si pentru siguranta calatorilor si dreptul angajatilor de a alege cum sa se imbrace. “Intelegem faptul ca trebuie sa pastram o imagine, insa cel mai important lucru este asistarea pasagerilor nostri. Nu ne luptam pentru a scapa definitiv de fuste, ci pentru a ni se oferi ocazia de a alege si de a renunta la restrictii perimate”, adauga Soo-Jeong.

Korean Air, un alt jucator aerian important de pe piata coreeana, a introdus inca din 2005 posibilitatea ca insotitoarele de bord sa opteze intre fuste si pantaloni, in urma unui protest similar cu cel din prezent.

De cealalta parte, reprezentantii Asiana Airlines sustin ca renuntarea la fuste nu face parte din strategiile companiei in viitorul apropiat. “Uniforma este inspirata din „hanbok”, o rochie coreeana traditionala. Femeile nu purtau pantaloni cand erau imbracate in hanbok. Regulile sunt reguli. Stewardesele nu vor fi pedepsite si nu li se va refuza promovarea, daca nu le urmeaza. Nu ne putem astepta sa fie imbracate in trening si incaltaminte sport doar de dragul sigurantei”, spune Min Man-ki, de la Asiana Airlines.