Potrivit Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, toti cei aproximativ 4.537.000 de pensionari aflati in evidenta Casei Nationale de Pensii Publice precum si cei aflati in evidenta Caselor Sectoriale de Pensii vor primi, ca si in anii precedenti, tichetele de calatorie, cu 50% reducere din costul acestora, relateaza Mediafax.

Fiecare pensionar trebuia sa primeasca in 2011 un card, o legitimatie de transport personalizata cu numele si codul numeric personal.

Guvernul a decis, in 22 decembrie 2011, prelungirea cu un an, pana la sfarsitul lunii decembrie 2012, a termenului in care pensionarii si veteranii de razboi trebuie sa intre in posesia unor legitimatii de transport de tip card cu cip de memorie pentru a beneficia de facilitati la calatoriile rutiere judetene si interjudetene.

"In aceste conditii, a fost nevoie de noi demersuri pentru emiterea documentelor de calatorie si asigurarea transmiterii acestora ca si pana in anii precedenti, respectiv taloane de calatorii, tiparite de Casa Nationala de Pensii Publice si distribuite odata cu drepturile de pensie. Intrucat OUG nr.120/2011 a fost publicata pe data de 28 decembrie 2011, iar procedura de actualizare a bazelor de date, de procurare a hartiei speciale si de tiparire a documentelor de calatorie este complexa, pensionarii vor primi aceste documente cel mai tarziu in februarie, odata cu plata drepturilor aferente acestei luni", precizeaza MMFPS intr-un comunicat de presa.

La inceputul anului trecut, Guvernul stabilise ca pensionarii si veteranii de razboi vor primi legitimatii de transport de tip card cu cip de memorie pentru calatoriile rutiere judetene si interjudetene, iar firmele de transport vor fi obligate sa echipeze vehiculele cu cititoare de carduri.

Totodata, potrivit deciziei Guvernului, firmele de transport vor trebui sa isi doteze vehiculele cu aparate de marcat electronice, iar cititoarele de carduri trebuie sa aiba posibilitatea de a transmite datele online.

Cardurile vor fi nominale, cu valabilitate de un an si vor stoca in memorie numarul de calatorii la care are dreptul fiecare beneficiar, numarul de calatorii efectuate si contravaloarea acestora. Cardul va fi reinnoit anual, cu conditia predarii catre emitent a celui detinut.

Beneficiarii cardurilor sunt pensionarii, veteranii de razboi si vaduvele de razboi care au dreptul la sase calatorii simple pe an cu o reducere de 50%. Cardurile vor fi folosite atat la urcarea, cat si la coborarea din vehicul, iar soferii vor avea dreptul si obligatia de a verifica daca utilizatorul cardului este si beneficiarul acestuia. Utilizarea cardurilor de catre alte persoane decat beneficiarii va fi sanctionata cu amenda de la 500 la 1.000 de lei.

Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) acuza Ministerul Transporturilor ca prin ordonanta care obliga operatorii sa-si doteze vehiculele cu cititoare de carduri favorizeaza o companie care vinde astfel de sisteme si estima un cost pentru aceasta tehnologie de peste 100 milioane de euro.

Citeste si:

Tara a carei economie a prosperat in ultimul deceniu, desi nu face parte din UE

Romania se leaga de Europa. Transporturile promit finalizarea a peste 600 de kilometri de autostrada in urmatorii 2 ani HARTA