Liderul ATSR, Gabriel Tudorache, a declarat luni, pentru News.ro, ca greva va avea loc din cauza neincheierii unui nou contract colectiv de munca (CCM), desi negocierile se poarta din februarie 2016. Conducerea regiei a dat asigurari ca siguranta traficului aerian nu va fi afectata.

”Avand in vedere situatia actuala a conflictului de munca din cadrul ROMATSA si a unei posibile greve de avertisment programate vineri, 12 mai 2017, intre orele 11:00-13:00, tinem sa asiguram opinia publica de faptul ca, in ceea ce priveste siguranta traficului aerian, acesta va fi asigurat la nivelul impus de standardele Organizatiei Internationale a Aviatiei Civile (ICAO) si de regulamentele europene si nationale”, se arata in comunicatul companiei.

Managementul ROMATSA a anuntat ca va depune eforturi pentru a stopa declansarea grevei de avertisment si va continua negocierea cu partenerii sociali.

Totusi, in situatia declansarii grevei de avertisment, conform Legii Dialogului Social nr. 62/2011, ROMATSA va asigura 33,3% din zboruri. Nu vor fi afectate zborurile umanitare de stat, medicale, de cautare si salvare si de urgenta. Aeronavele vor fi dirijate conform FLOW CONTROL-ului introdus de EUROCONTROL”, se arata in comunicat.

ROMATSA este regia cu cele mai mari salarii din Romania. Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pe 2016, salariul mediu lunar brut, fara a lua in calcul bonusurile, este de 21.430 lei (aproape 5.000 euro) in acest an.