Dupa zile de panica financiara pentru companiile aeriene si cosmar pentru milioane de pasageri blocati pe aeroporturi, amenintarea norului de cenusa pare sa fi trecut. La miezul noptii trecute, Marea Britanie a decis sa-si redeschida progresiv spatiul aerian, iar o cursa din Vancouver ateriza la scurt timp pe Heathrow, la Londra.

Germania a autorizat doar 800 de zboruri la joasa altitudine. Spatiul aerian ramane inchis, cu exceptia aeroporturilor din Bremen si Hamburg, unde traficul aerian este permis pana la ora 9, ora Romaniei. Satui sa astepte un zbor spre casa, zeci de pasageri au ales autocarele.

13 mii de zboruri au fost operate ieri in Europa, mai putin de jumatate fata de numarul dintr-o zi cu trafic normal.

Ungaria, Slovacia si Norvegia au confirmat redeschiderea temporara a spatiului aerian, in timp ce Danemarca a permis traficul aerian pe timpul noptii, pana la ora 12, ora Romaniei. In Polonia, companiile aviatice scapa de restrictii in aceasta dimineata, de la ora 8.

Agentia Eurocontrol a anuntat ca pana vineri se asteapta ca traficul aerian sa-si reintre in normal.

Desi vulcanul islandez ramine activ, expertii au anuntat ca spre sfarsitul saptamanii norul de cenusa isi va schimba directia, indreptandu-se spre Polul Nord.

Insa, haosul provocat de eruptia din Islanda s-ar putea repeta. Oamenii de stiinta stau cu ochii pe un alt vulcan, de 5 ori mai mare. Un cercetator roman pasionat de fenomen are o veste cat se poate de proasta. A fost la poalele celor doi vulcani cand primul incepea deja sa dea in clocot.

"Este posibil sa erupa Katla dupa ce acesta se va stinge. Intotdeauna a existat o legatura intre cele doua eruptii", spune Gabriel Vasile, cercetator Universitatea din Reykjavik.