Reprezentantii Confederatiei Nationale Rutiere (CNR) arata marti, intr-un comunicat de presa, ca protestele anuntate in luna mai au fost suspendate atunci ca urmare a promisiunilor asumate si semnate de conducerea Ministerului Transporturilor.

"In textul minutei asumate, dar neindeplinite, ce doar a suspendat protestele din luna mai, se regasesc aceleasi probleme nerezolvate de infrastructura rutiera inexistenta, fiscalitate exagerata, deghizata in lupta impotriva firmelor pirat, legislatie rutiera nationala rectificata sau completata lunar si lipsa de sustinere a activitatii de transport", sustin reprezentantii CNR.

Potrivit acestora, ca urmare a neindeplinirii de catre Ministerul Transporturilor a promisiunilor asumate in luna mai, s-a luat hotararea sustinerii unui protest national organizat de transportatorii rutieri in luna decembrie.

La solicitarile anterioare, transportatorii au adaugat o noua cerinta, referitoare la returnarea unei cote parti din acciza, de minim 130 de euro pentru 1.000 de litri de carburanti profesionali, masura care exista, potrivit acestora, in toate tarile membre UE.

"Introducerea unei majorari a accizei din carburanti cu sapte eurocenti, precum si modificarea subita a recalcularii nivelului accizelor la carburanti in raport cu inflatia este considerata de breasla o masura abuziva cu impact direct in segmentul tuturor transportatorilor rutieri", considera reprezentantii CNR.

Acestia sustin ca in ultimele luni Confederatia Nationala Rutiera a solicitat deschiderea la dialog a noului ministru al Transporturilor si a transmis propuneri catre Guvern, Ministerul Muncii si Ministerul de Finante, incluzand si solutii pentru combaterea evaziunii fiscale, insa adresele oficiale ale CNR nu au primit raspuns, iar ministru Ramona Manescu "a refuzat intalnirile cu reprezentantii patronatelor membre CNR".

Confederatia Nationala Rutiera este cea mai noua structura patronala din domeniul transporturilor rutiere de marfuri si de persoane si are in componenta peste 36 de structuri asociative din Federatia Operatorilor Romani de Transport, respectiv Federatia Transportatorilor Europa. CNR reprezinta interesele unui numar de peste 7.500 operatori de transport rutier din Romania.