Potrivit BBC News, este vorba despre o acțiune de protest națională, pentru care au pledat trei sindicate. Astfel, agenția de trafic aerian Skeyes a precizat că „nu există nicio certitudine privind asigurare numărul personalului într-o serie de posturi cheie.”

Cu șase ore înaintea de începerea protestului național, compania nu are suficiente informații cu privire la numărul de participanți la grevă”, pentru că angajații Skeyes care fac parte din sindicat nu trebuie să anunțe în avans dacă doresc sau nu să muncească în ziua respectivă.

Agenția a mai precizat că își asumă resposabilitatea de a garanta siguranța călătorilor, ceea ce nu se poate face „din cauza lipsei de certitudine privind acoperirea unor posturi esențiale”, care ar fi fost necesare pentru ca zborurile să se desfășoare în condiții normale. În acest context, singura opțiune a fost aceea de a nu asigura deloc traficul aerian.

O serie de companii aeriene au anulat sau au reprogramat zborurile, de teamă că vor fi afectate de grevă.

Acțiunea de grevă va avea un efect limitat și asupra spațiului belgian aerien, întrucât Skeyes este responsabilă de tot traficul aerian de până la o altitudine de 7.500 de metri. Apoi, zborurile sunt coordonate cu ajutorul organizației europene pentru controlul traficului aerian, Eurocontrol, care a precizat că va transmite „rute recomandate pentru a evita spațiul aerian belgian.”

Zborurile guvernului și ale armatei, însă, nu vor fi afectate.

Aeroportul Charleroi, al doilea cel mai mare din Belgia și hub local pentru gigantul low-cost Ryanair a anunțat deja că miercuri va fi închis. Totodată, compania Bruxelles Airlines a anulat 222 de zboruri.

Și compania aeriană low-cost Wizz Air a anunțat că este nevoită să îşi anuleze toate zborurile de miercuri spre şi dinspre Bruxelles, din cauza grevei generale din Belgia.

Conform unui comunicat al operatorului, zborurile care vor fi reprogramate în data de 14 februarie 2019 sunt: W6 3351 Cluj-Napoca - Charleroi, W6 3352 Charleroi -Cluj- Napoca; W6 3523 Timişoara -Charleroi, W6 3524 Charleroi-Timişoara; W6 3081A Bucureşti Otopeni - Charleroi, W6 3082A Charleroi -Bucureşti Otopeni.

"Pasagerii cu rezervări afectate de aceste modificări sunt informaţi prin e-mail şi prin telefon de către echipa Wizz. Wizz Air îşi cere scuze tuturor pasagerilor de pe aceste zboruri, dar circumstanţele de forţă majoră de tipul grevelor publice, sunt dincolo de controlul companiei", se menţionează în comunicat.

Decizia de a intra în grevă națională vine după ce Guvernul belgian nu a reușit să cadă la un acord comun cu trei sindicate importante, pe tema creșterii veniturilor, care este limitată la 0.8% în următorii doi ani. Sindicatele cer salarii mai mari, beneficii și pensii „rezonabile.”