"Este o decizie rara", a declarat un purtator de cuvant pentru AFP, subliniind ca doar tara care produce avionul este abilitata sa adopte o asemenea decizie la nivel mondial.

Toate avioanele Boeing 787 Dreamliner au fost retinute la sol joi, dupa ce autoritatile de reglementare din mai multe tari au impus suspendarea pe termen nelimitat a zborurilor, potrivit Financial Times. 

Zborurile vor fi oprite pana cand se va dovedi ca bateriile folosite la constructia avioanelor sunt sigure. Decizia reprezinta prima blocare la sol a unui intreg model de catre agentia americana in ultimii 34 de ani. 

"Probleme ale bateriilor au condus la eliberarea de electroliti inflamabili, caldura si fum in cazul a doua avioane model 787. Cauza acestor probleme este in prezent investigata. Aceasta situatie, daca nu este remediata, ar putea afecta sisteme si structuri critice si ar putea conduce la posibilitatea unui incendiu la sistemul electric", se arata intr-un comunicat al agentiei. 

La scurt timp, autoritatile de reglementare din Japonia, India si Europa au decis oprirea zborurilor. In Europa, compania poloneza Lot Polish Airlines nu va putea opera zboruri pe ruta Varsovia-Chicago cu acest model.

O problema la baterie a constrans miercuri in Japonia un avion Boeing 787 Dreamliner operat de All Nippon Airways (ANA) sa aterizeze de urgenta, a precizat compania citata de AFP, scrie Mediafax.

"In timpul zborului, comandantul de bord a primit un mesaj de eroare provenind de la o baterie", a explicat o purtatoare de cuvant, Naoko Yamamoto, adaugand "suntem inca in curs de a afla exact ceea de s-a intamplat".

Aparatul asigura o cursa interna intre Ube (vest) si Tokyo, cu 129 de pasageri si opt membri ai echipajului la bord.

Mai multe persoane au fost ranite usor in cursul evacuarii la sol a aeronavei. "Am fost informati de faptul ca mai multe persoane au fost ranite usor" in timp ce ieseau din avion, a explicat un purtator de cuvant al politiei din Kagawa care include regiunea Takamatsu.

Televiziunile nipone au aratat imagini ale aeronavei cu toboganele de evacuare desfasurate, pe aeroportul Takamatsu de pe cea de-a patra insula ca marime a Japoniei, Shikoku. Agentia de presa Jiji a semnalat ca a fost vazut fum in interiorul cabinei.

Acest nou incident este o lovitura dura pentru reputatia Dreamliner-ului dupa cinci probleme diverse raportate saptamana trecuta la aparate de acelasi tip detinute de doua companii japoneze, ANA si Japan Airlines (JAL).

In acest context, compania aeriana japoneza All Nippon Airways a decis sa opreasca la sol toate aparatele sale Boeing 787 Dreamliner.

ANA a fost prima companie care a primit si exploatat aparatele Boeing 787 al carui prim exemplar a fost livrat la sfarsitul lui 2011. Aceasta a comandat in total 66, insa inca nu le-a primit pe toate.

Ulterior, compania aeriana Japan Airlines (JAL) a decis, de asemenea, sa retina la sol in cursul zilei de miercuri cele sapte aparate Boeing 787 Dreamliner pe care le detine.

Doua dintre cele sapte Boeing 787 sunt deja oprite la sol de saptamana trecuta din cauza problemelor tehnice intalnite in succesiune rapida: un incendiu pornit de la o baterie si doua scurgeri de carburant.

JAL exploateaza pentru moment aeronavele Dreamliner doar pentru curse internationale. Suspendarea zborurilor decisa pentru miercuri, insa nu si pentru zilele urmatoare, va afecta zborurile Tokyo-Moscova, Tokyo-Singapore, Tokyo-San Diego si Tokyo-Boston, a precizat compania.