ATRA, care a dat publicitatii primul raport din acest an, a folosit in evaluarea companiilor 15 criterii, printre care istoricul accidentelor, rezultatele financiare, media de varsta a personalului navigant sau modul in care se face mentenanta avioanelor.

Criteriile folosite de ATRA sunt controversate si au generat discutii in randul specialistilor, sustine The Economist. De exemplu, clientii ar trebui sa aleaga British Airways in loc de Singapore Airlines doar pentru ca prima dintre ele se afla pe lista ATRA?

Pana la urma, Singapore este considerata o companie sigura, iar clientii o prefera pentru serviciile si confortul pe care le ofera in timpul zborului. ATRA ar putea schimba asta, iar pasagerii ar trebui sa se gandeasca mai mult la accidente si mai putin la confort.

Potrivit agentiei, cele mai bune 10 companii aeriene din lume, in ordine alfabetica, sunt: Air France-KLM, AMR Corporation (American Airlines, American Eagles), British Airways, Continental Airlines, Delta Air Lines, Japan Airlines, Lufthansa, Southwest Airlines, United Airlines si US Airways.

Vezi in captura de mai jos modul in care KLM Romania a interpretat lista celor mai bune companii aeriene de mai jos, in maniera proprie:

Contactata de catre incont.ro, managerul de marketing si comunicare al KLM Romania, Emanuela Ghyka, a explicat ca in sursa informatiilor companiei nu se preciza faptul ca lista ATRA era, de fapt, o insiruire alfabetica, si nu un clasament. Lucru destul de ciudat, daca observam ca in postarea de pe Facebook, compania aeriana ofera un link catre un comunicat oficial al Air France, unde se precizeaza clar ca Agentia de Evaluare a Companiilor de Transport Aerian (ATRA) a inclus operatorii de zbor Air France si KLM printre cele mai sigure companii aeriene din lume, nu a facut o ierarhie a acestora din urma.