In jurul orei 9.15 a.m., la Frankfurt actiunile Deutsche Bank inregistrau o scadere de 4,2% pana la 10,93 euro per titlu, un nou minim istoric.

In urma cu o saptamana, Departamentul american al Justitiei (DoJ) a cerut bancii germane sa plateasca o amenda record de 14 miliarde de dolari pentru a pune capat unei anchete ce vizeaza vanzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare (MBS).

Suma solicitata de DoJ, care cel mai probabil va face obiectul mai multor luni de negocieri, este mult mai mare decat se asteptau Deutsche Bank si investitorii.

In paralel, revista germana Focus, citand o serie de oficiali guvernamentali, a dezvaluit ca Angela Merkel a exclus varianta oricarui ajutor de stat pentru Deutsche Bank AG, avand in vedere ca anul viitor vor avea loc alegeri legislative in Germania. De asemenea, cancelarul german a refuzat sa intervina in disputa dintre Deutsche Bank si Departamentul american al Justitiei.

Cu prilejul publicarii rezultatelor financiare pe trimestrul al doilea, Deutsche Bank a anuntat ca a pus deoparte suma de 5,5 miliarde de euro pentru a solutiona litigiile in curs.

Potrivit datelor Bursei de Valori Bucuresti (BVB), pretul actiunilor Deutsche Bank a scazut cu 50,77% de la inceputul anului pe sistemul alternativ de tranzactionare (ATS), unde este listata. In ultima saptamana, valoarea actiunilor a scazut cu 11,72%, iar luni acestea erau in scadere cu 5,08%. In ultima luna au fost realizate tranzactii de peste 3,8 milioane lei.

Banca sustine ca nu are nevoie de ajutor de la stat

Deutsche Bank, cea mai mare banca comerciala germana, a informat luni ca isi va rezolva singura problemele, fara ajutorul Guvernului german, transmite Reuters.

"Directorul general John Cryan nu a cerut niciodata cancelarului ca Guvernul german sa intervina in dosarul creditelor ipotecare demarat de Departamentul american al Justitiei", a declarat un purtator de cuvant de la Deutsche Bank.

"Deutsche Bank este hotarata sa isi rezolve singura dificultatile", a adaugat purtatorul de cuvant de la Deutsche Bank. "Nu se pune in prezent problema unei majorari de capital. Indeplinim toate normele", a mai spus purtatorul de cuvant.

Separat, purtatorul de cuvant al Guvernului german, Steffen Seibert, a declarat ca nu exista niciun motiv pentru speculatii cu privire la un eventual ajutor acordat de Berlin pentru Deutsche Bank.

In luna iulie a acestui an, John Cryan si Angela Merkel s-au intalnit pentru a discuta repercursiunile Brexitului dar nu au abordat si problema unui eventual ajutor pentru problemele cu justitia americana.

Deutsche Bank si-a manifestat intentia de a contesta amenda aplicata de autoritatile americane in ideea de a ajunge la o intelegere similara cu cea convenita de alte banci vizate de autoritatile americane. Cu prilejul publicarii rezultatelor financiare pe trimestrul al doilea, Deutsche Bank a anuntat ca a pus deoparte suma de 5,5 miliarde de euro pentru a solutiona litigiile in curs.