"Adoptarea Legii preventiei este un prim pas in emanciparea actului de control, urmand ca al doilea pas sa fie conformarea voluntara, participativa a mediului de business, care va imbunatati gradul de colectare la bugetul de stat. Proiectul va intra in procedura parlamentara de urgenta si speram sa ajunga cat mai repede pe masa Administratiei Prezidentiale pentru promulgare", a declarat ministrul pentru pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat Alexandru Petrescu, potrivit unui comunicat de presa al Executivului.

Cele 267 de contraventii ce vor fi supuse mecanismului preventiei sunt fapte care nu prezinta un grad de pericol social ridicat. Aceste contraventii sunt din domeniile fiscal, legislatia muncii, agricultura, turism, ape si paduri, protectia mediului, comunicatii, educatie, protectia consumatorului, administratiei locale, afacerilor interne.

Acest act normativ prevede ca operatorii economici vor avea posibilitatea sa remedieze o abatere constatata la primul control, intr-un termen de maximum 3 luni de zile.

”Facilitatea introdusa pentru antreprenori consta in faptul ca, spre deosebire de legislatia aflata acum in vigoare, in urma actului de control se da doar un avertisment, fara aplicarea sanctiunii prevazute de lege pentru contraventia inregistrata, urmand, dupa expirarea termenului acordat, in urma unui nou control, fie sa se constate remedierea acesteia, fie sa se aplice sanctionarea pentru neconformare. Totodata, operatorul care a fost identificat ca neconform, beneficiaza de preventie o singura data pentru oricare dintre contraventii, in termen de trei ani de la data aplicarii sanctiunii avertismentului”, potrivit sursei citate.

Potrivit Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Legea preventiei reprezinta un element central al politicii de reglementare pro business, fiind o etapa in strategia de imbunatatire a mediului de afaceri, alaturi de alte proiecte importante ale ministerului: Legea lobby-ului, Legea parteneriatului public privat, armonizarea legislatiei in domeniul comertului, contributia la Codul Economic prin propuneri la Legea 31/1990 si altele.