Statul roman, prin Societatea de Administrare a Participatiilor din Energie (SAPE), a cerut despagubiri de la Enel de 834,2 milioane de euro si de 378,6 milioane de lei pentru nerespectarea contractului de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud.

Statul a mai pierdut pana acum si procesele intentate celorlalti doi investitori care au cumparat filiale Electrica, respectiv CEZ si E.ON.

"Statul roman a demarat acest proces dupa ce un control al Curtii de Conturi din perioada 2012-2013 a relevat faptul ca investitorii nu si-au respectat contractele de privatizare. Insa cei de la Curtea de Conturi nu au venit cu dovezi concrete prin care sa sustina rapoartele, astfel ca statul a pierdut, rand pe rand, procesele cu companiile care au cumparat filiale Electrica", au explicat sursele mentionate.

Sentinta potrivit careia statul a pierdut procesul intentat Enel a fost data saptamana trecuta, iar SAPE este acum obligata sa plateasca cheltuieli de judecata in valoare de 1,5 milioane de euro.

"Din cele 24 de capete de cerere formulate in aprilie 2013, 17 au fost respinse, iar restul au fost fie prescrise, fie
considerate de competenta altor instante", au mai spus sursele citate.

In Romania, compania italiana Enel detine trei foste filiale ale Electrica de distributie si furnizare a energiei electrice, in zona Muntenia Sud, inclusiv Bucuresti, in Banat si in Dobrogea. Filiala Electrica Oltenia a fost cumparata de cehii de la CEZ, iar cea din Moldova, de nemtii de la E.ON.

SAPE este o societate aflata in portofoliul Departamentului pentru Energie, care a fost infiintata in anul 2014 ca urmare a divizarii partiale a Electrica inainte de listarea la bursa. Societatea gestioneaza pachetele minoritare de actiuni detinute la companiile de distributie si furnizare a energiei electrice care au fost privatizate, inclusiv litigiile cu investitorii care au preluat fostele filiale Electrica.